Zdravi zobki

Vaša mlada mucka je po naravi mesojedec. Zato so njeni zobki bolje oblikovani za rezanje in trganje mesa kot mletje ali žvečenje. Prav tako kot njene velike mačje sorodnice, vaša mala mačja prijateljica za hranjenje in čiščenje potrebuje zdrave zobke.

Redni pregledi

Zobki vaše male mucke morajo biti čisti in brez oblog. Njene dlesni naj bodo zdrave rožnate barve. Če opazite rdečkaste odtenke okoli muckinih zob ali dlesni, se pogovorite z veterinarjem, včasih lahko namreč koščki hrane in bakterije povzročijo plak.

Svojo mucko že zgodaj navadite na preglede ust. To bo bistveno olajšalo življenje, ko pride čas za čiščenje zobkov!

Čiščenje muckinih zob

Za čiščenje muckinih zob boste potrebovali majhno zobno ščetko in nekaj zobne paste za mačke. Pripomočke lahko kupite v vsaki bolje opremljeni trgovini za male živali, ali pa povprašate pri veterinarju. Ponudite mucki, da nekaj zobne paste poliže z zobne ščetke, tako da se bo navadila okusa. Nato hitro premaknite zobno ščetko do zadnjih zob, sprva ne eni, nato na drugi strani. Poskusite ščetkanje opraviti vsaj enkrat na teden.

Posebna hrana

Priporočljivo je, da mucko navadite na primerno suho hrano, recimo hrano Whiskas® Junior, ki vsebuje dodatek kalcija za zdrave zobe. Vsak košček je ravno pravšnje velikosti in oblike za muckina usta, hrapava tekstura pa je dobra za zobke in dlesni.