Predenje in klici

Vaša mala mucka uporablja svoj glasek, da proizvede izredno velik nabor zvokov – od klasičnega mijavkanja to pestrega predenja in zavijanja. Dejansko lahko proizvede več različnih zvokov kot večina drugih živali.

Več kot se boste pogovarjali s svojo mlado mucko, bolj vas bo razumela in se odzivala.

Mačke lahko proizvedejo do 60 različnih vokalizacij in vsaka od njih, s pomočjo različnega tona in jakosti, ima drug pomen. Kaj pa želi povedati vam?

Govorica telesa

Vaša mala mucka morda res izgleda kot majhna kepica dlake, vendar bo storila vse, da bi se izognila prepiru.

Eden od trikov, ki ga bo vaša mucka morda uporabila, da bi prestrašila nasprotnika, je pretvarjanje, da je večja, kot dejansko je.

Kot njene sorodnice velike mačke je po naravi samotarska in za preživetje poskrbi sama, tako da je prepir zadnje, kar si želi.

Premikanje repa

Vaša mala mucka ima zelo živahen repek, ki vam bo izdal marsikaj o njenem počutju. Njen repek je eden najboljših načinov komuniciranja.

Miganje s koncem ali pri korenu repa pomeni, da vas mucka prijateljsko pozdravlja.

Več kot le občutek zadovoljstva

Če vaša mala mucka drži repek navpično navzgor, izraža dobro počutje in samozavest. To počne tudi zato, da bi razkrila svoja spolovila in vas povabila, da jo povohate pod repkom in ugotovite vse o njej! Gre za prijateljsko gesto, zato ji v odgovor izkažite čim več naklonjenosti.

Premikanje ušes

Ušesa vaše male mucke so neverjetna. Vsako uho ima 30 mišic, ki mucki omogoča, da uhlje premika v razponu 180° – celo njihovo obliko lahko spremeni!

To pomeni, da boste že samo z opazovanjem njenih ušesnih premikov dejansko govorili z njo!

Če se boste naučili razlagati različne premike njenih ušes, boste vedno vedeli, kakšne volje je.

Drgnjenje in praskanje

V divjini večina velikih mačk za svoje preživetje odgovarja samostojno, ne v okviru krdela. Vaša mala mucka ni nič drugačna.

Praskanje vaše male mucke je sicer popolnoma naravno vedenje, vendar pa ni nujno dobro za vaše pohištvo!

Zato redno pošilja signale drugim mačkam. Tako prepreči nesporazume in se izogiba morebitnim sporom. Eden njenih najmočnejših signalov je vonj.

Gnetenje

Nič ni bolj ljubko od počivanja mucke v vašem naročju, medtem ko vam s tačkami gnete noge. To je prava mačja masaža!

Ko mucka odraste, ohrani gnetenje, da z njim izkazuje zadovoljstvo in občutek varnosti.

To izkazovanje pripadnosti in zadovoljstva je vedenje, ki izvira iz prvih dni muckinega življenja.

Označevanje z urinom

V divjini velike mačke puščajo jasne signale, da označijo svoj teritorij in preprečujejo spore – to je pomembno, saj so same odgovorne, da ne zaidejo v težave.

Vaša mala mucka uporablja kompleksen sistem oznak, ki temeljijo na vonju, da v njenem teritoriju ne zmanjka plena.

Vaša mala mucka kaže enako naravno vedenje. Med njene najljubše načine označevanja spada markiranje z urinom.

Znaki stresa

Celo ljubke male mucke lahko občasno trpijo za stresom. Če pri mucki opazite znake stresa ali nenavadnega obnašanja, se pogovorite z veterinarjem. Pri veterinarju boste dobili primerne nasvete, morda pa vas bo celo napotil k strokovnjaku za vedenje živali.

Ne pozabite, da je po naravi lovec.

Zapomnite si, da so določeni načini vedenja, kot denimo praskanje in vonjalno označevanje, iz mačjega zornega kota popolnoma normalno vedenje – le za vas morda ni sprejemljivo!