Zgodnje učenje

Stvari, ki jih bo vaša mala mucka doživela v prvih nekaj mesecih, bodo vplivale na njeno nadaljnje življenje. Več kot bo doživela v tem pomembnem življenjskem obdobju, bolj zaupljiva in prijazna bo kot odrasla mačka.

Bolj kot malo mucko izpostavljate vsakodnevnemu poteku dogodkov, bolj samozavestna bo.

Mama ve najbolje

Prva in najbolj pomembna učiteljica mlade mucke je njena mama. Svoje mlade mucke bo naučila vse, kar morajo vedeti za preživetje – od nege kožuha in krempljev do hoje na stranišče.

Navajanje na dom

Ko boste prvič pripeljali domov novo mucko, bo to velik dan. Ne le da bo njen prihod obogatil vaše življenje, tudi spremenil ga bo! Preden prispe vaša nova mala mucka, se prepričajte, da imate res vse za njeno mirno in zadovoljno vselitev.

Potem ko ste domov pripeljali novo mucko, naj bo v stanovanju čim bolj mirno in tiho.

Če imate otroke ali druge mačke, bo potrebno oprezno in nežno uvajanje. Če boste že na začetku pričeli umirjeno, boste kmalu vsi skupaj zaživeli zadovoljivo življenje!

Uvajanje drugih mačk in živali

V divjini imajo velike mačje sorodnice vaše male mucke le malo stika z "zunanjimi", preživetje in lovske pustolovščine so popolnoma v njihovih rokah.

Če že imate odraslo mačko, lahko uvedba nove male mucke povzroči rivalstvo.

Vaša mlada mucka z njimi deli vse instinkte, zato ji morate pri navajanju na nove mačke ali druge živali pomagati.

Spoznajte svojo mlado mucko

Več časa boste preživeli z novo mucko, bolje jo boste spoznali in bolj boste znali ceniti dejstvo, kako njeni naravni nagoni vodijo in oblikujejo njen značaj in vedenje.

Vaša nova mucka se bo hitro navadila vaše domače rutine.

Čeprav je način življenja, ki ga vaša mlada mucka živi v človeškem domu precej različen od življenja, ki bi ga živela v divjini, se bo kljub vsemu vedla podobno kot njene velike mačje sorodnice v divjini. Razumevanje njenih naravnih instinktov bo pripomoglo k temu, da boste svojo malo mucko bolje spoznali, medtem ko bo z vami ustvarjala lastno, novo družino.

Mlade mucke in otroci

Brez dvoma je vaša mala mucka izjemno ljubka. Če imate otroke, se bodo hitro zaljubili v novo družinsko kepico dlak. Vendar pa so vaši otroci lahko glasni, se premikajo na nepredvidljiv način ali mucko enostavno preveč božajo. Mucka se lahko tega prestraši.

Na začetku otrokom dopovejte, naj novo mucko nežno pobožajo.

Zato je dobro, če že zelo hitro postavite osnovna pravila in otroke naučite pravilnega ravnanja z novim prišlekom.