Mlada mucka pri vas doma

Ko boste vašo vedoželjno mlado mucko sprejeli v svoj dom, bo najverjetneje potrebovala nekaj časa, da se privadi na novo okolje.

S spodbujanjem takega naravnega vedenja, se bo mucka lažje vživela.

Pustite, da mucka odkriva in raziskuje po lastni presoji. Še vedno bo na voljo dovolj reči, ki jih boste lahko postorili, da se bo vaša mucka dobro počutila in odlično vživela.

Notri ali zunaj?

Bo vaša mlada mucka notranja ali zunanja mačka? Z opazovanjem in razumevanjem njenih naravnih instinktov lahko zagotovite, da bo vaša mačka živela polno življenje, kjerkoli bo pohajkovala.

Če imate zunanjo mucko, vašemu malemu lovcu ne bo primanjkovalo stimulacije.

Naravni teritorij

V divjini je teritorij velike mačke ponavadi razdeljen v majhno domače območje ter širše območje za lov. Vaše stanovanje bo za mlado mucko domače območje.

Zaščita stanovanja

Vaša mlada mucka je rojena raziskovalka. Ustvarila si bo varen in zavarovan teritorij, če ji boste le dovolili, da razišče okolico.

Ne glede na to kako previdni boste, se bo vaš pogumni mali pustolovec vseeno spravil v težave.

Njena vedoželjna narava jo lahko spravi tudi v težave, zato imejte odprte oči in pazite na potencialne nevarnosti.

Vzpostavljanje rutine

Želeli si boste, da se vaša ljubka mala mucka čim hitreje in srečno navadi novega doma. Dobra priprava na to je vzpostavitev nekaj osnovnih rutin, zato vam predstavljamo nekaj navad, ki jih je dobro osvojiti.

Ni boljšega načina, da ustrežete njenim naravnim nagonom, kot igra.

Privajanje na stranišče

Vaša mala mucka je po naravi rada čista in urejena. Njenemu naravnemu nagonu boste pomagali, če stranišče postavite na zasebno mesto, ki bo čim bolj oddaljeno od hrane in vode. Pokažite ji, kje je stranišče, in hitro se ga bo navadila. 

Naravni nagoni vaše male mucke

Kot ponosen lastnik nove mucke, boste svoj dom želeli urediti tako, da se bo mucka počutila čim bolj dobrodošlo. To najbolje storite tako, da razumete, zakaj se vaš novi mačji prijatelj obnaša, kot se.

Od vas je odvisno ali bo vaš mačji prijateljček svoje naravne nagone izživel varno, ne da bi pri tem povzročal preveč škode.

Vaša mucka je po naravi samotarski lovec, tako kot njene sorodnice velike mačke. Nagon ji pravi, da je sama odgovorna za lastno preživetje in da ne rabi krdela, ki bi ji pomagalo iz zagate. Ko boste doumeli to osnovno dejstvo, ga boste opazili v vseh možnih naravnih nagonih in njenem vedenju.

Naravni čut vaše male mucke

Mlade mucke so prav zares očarljive. Za vso to ljubkostjo pa vseeno tiči visoko razvit plenilec. Morda res ne živi več v družbi svojih velikih sorodnic, vendar je ustrojena točno tako – sluh, vid, tip, voh in gibanje so vsi dovršeno prilagojeni lovskemu življenju.

Premore neverjetno koordinacijo, spleza lahko na skorajda karkoli in obdrži ravnotežje na najbolj neverjetnih mestih.

Sluh

V spodnjem predelu slušnega razpona je sluh vaše male mucke podoben vašemu. Vendar je za visoke zvoke njen sluh veliko bolj oster, saj prekaša vaše slušne zmogljivosti za 1,6 oktave.

Nega kožuha

Vaša mala mucka bo veliko časa namenila negi kožuha. Ne le da krtačenje ohranja kožuh v dobrem stanju, pomaga tudi pri nadzoru parazitov ter utrjuje družabne vezi.

Poskusite že zgodaj vpeljati dobre navade nege kožuha.

Hiter začetek

Krtačenje je odličen način, da s svojo malo mucko poglobite odnos, saj gre za oponašanje družabnih vezi, ki jih vzpostavi mačja mamica s svojimi malimi mucki.

Spanje

Mlade mucke ljubijo spanje. Večina mačk bo spala celo med 13 in 16 ur na dan. Razlog je sila preprost: meso je bogat vir energije, spanje po vsakem obroku pa omogoča ohranjanje te energije.

Najbrž bo najbolj aktivna zgodaj zjutraj ali tik pred vzhodom sonca.

Zapomnite si, da naslednjič, ko boste svojo malo mucko zalotili pri spancu, ne gre za lenobo. Vaš prijateljček le posnema naravno vedenje svojih velikih sorodnic v divjini – obnavlja in pripravlja se na naslednji lov!

Lizanje

Vaša ljubka mala mucka bo rada čista in urejena – nega telesa ji bo dnevno vzela mnogo ur. Ne le da vaši mucki to paše, tudi koristi ji.

Priporočljivo je, da poznate negovalne navade svoje male mucke.

Lizanje kožuha le-tega ohranja v izvrstnem stanju, nadzira parazite in utrjuje družbene vezi. Če se ne neguje pogosto, lahko to pomeni, da ji gre slabo. Seveda pa obstajajo tudi situacije, ko se mucek preveč čisti.

Kremplji

Ostri kremplji vaše mlade mucke so izjemni. Pomagajo ji pri ohranjanju ravnotežja na gladkih ali spolzkih površinah, pa tudi pri plezanju in držanju predmetov ji omogočajo dober, trden oprijem. Zato je zelo pomembno, da kremplji vaše mlade mucke ostanejo v neoporečnem stanju.

Če imate notranjo mačko, je praskalni steber odličen način za izživljanje njenega naravnega vedenja.

Redni pregledi

Ker kremplje vaše mlade mucke ščitijo posebni ovoji, se zelo redko poškodujejo. Kljub vsemu pa je priporočljivo, da se jih redno pregleda, saj lahko postanejo predolgi.

Identifikacija

V nepričakovanem primeru, da bi se vaša mlada mucka izgubila, si boste njene vrnitve želeli čim prej. Zato je pomembno, da se jo čim prej označi, kar dodatno pomiri tudi vas.

Mikročip vsebuje edinstveno kodo, ki bo vašega malega mucka identificirala in rešila, če bi se izgubil.

Vrste ovratnikov

• izberite ovratnik z elastičnim patentom za hitro snemanje
• ko mlado mucko krtačite, si vzemite trenutek časa in preverite pod ovratnikom, da se dobro prilega

Odsotnost

Ko je čas za dopust – ali če morate le za nekaj dni pustiti mucko samo – boste morali razmisliti o najboljšem načinu oskrbe med vašo odsotnostjo.

Zakaj ne bi vprašali prijatelja ali sorodnika, ki ima rad mačke, če bi skrbel za vašo malo mucko?

Mačji hoteli

Povprašajte veterinarja – ali prijatelja, ki ima tudi mačko – če lahko morda priporoči primeren mačji hotel, v katerem bi lahko bivala vaša mucka. Najprej obiščite mačji hotel, da se prepričate, če vam začasni dom za vašega mačjega prijateljčka res ustreza. 

Strupi in nevarnosti

V divjini velike mačje sorodnice uporabljajo svoje čute voha in okušanja, da preverijo, ali je hrana pokvarjena. Previdno se lotijo tudi vseh stvari, ki jim niso znane.

Ker je preventiva vedno boljša kot kurativa, shranjujte vsa čistila, zdravila, barvila in strupene snovi izven dosega vaše mlade mucke.

Vaša ljubka mala mucka z njimi deli te naravne nagone, vendar njena radovednost pomeni, da sem ter tja lahko po pomoti ali med negovanjem pogoltne kakšno stvar, denimo, če se ji na dlake prilepi barva ali katran ali kaj podobnega. Z ljubeznijo in nego lahko svojemu mačjemu prijateljčku pomagate, da se izogne morebitnim nevarnostim.