Sterilizacija/kastracija

Prav tako kot njene velike mačje sorodnice bo vaša mala mucka začutila naravni nagon, da z lulanjem označi svoj teritorij. Mačja samica bo v času gonitve najverjetneje glasna in nemirna, valjala in zvijala se bo po tleh.

Sterilizacija bo pomagala pri preprečevanju takega vedenja. Imela bo tudi dolgoročne zdravstvene prednosti.

Kdaj opravimo sterilizacijo/kastracijo

Najboljši čas za sterilizacijo/kastracijo – sterilizira se samice, kastrira pa samce – je približno v starosti 6 mesecev. V tej starosti namreč vaša ljubka mala kepica puha postane spolno zrela. Pogovorite se z veterinarjem o vseh vidikih sterilizacije/kastracije.

Ljubezen in naklonjenost

Sterilizacija/kastracija je precej enostavna, tako da lahko svojo malo mucko ponavadi vzamete nazaj domov že isti dan. Morda bo po posegu nekoliko omotična, zato naj si odpočije v kakšnem tihem in mirnem kotičku. Morda bo celo sledila naravnemu nagonu in se skrila v nekem delu stanovanja, kjer se počuti varno. V divjini se velike mačke umaknejo, da bi si opomogle od poškodbe ali bolezni. Zato je vedenje vaše mucke popolnoma normalno. Izkazujte ji veliko ljubezni, potrditve in v enem ali dveh dneh bo zopet vse tako kot je bilo.

Zdravstvene prednosti

Zaradi sterilizacije oziroma kastracije bo vaša mala mucka še bolj zdrava. Ta enostaven poseg bo tudi pripomogel k temu, da bo povrženih manj neželenih muck.