Kako preverite zdravstveno stanje mlade mucke

V naravi velike mačke z negovanjem vzdržujejo družbene odnose. Na podoben način lahko vi s svojo mlado mucko vzpostavite poglobljen odnos, če redno preverite njeno zdravstveno stanje. To najbolje naredite tako, da pričnete že v zelo zgodnjem obdobju – na tak način bo vaša mala mucka že kmalu prepričana, da gre le za še eno naravno rutino.

Da bodo stvari čim bolj udobne

Preden se lotite preverjanja, izberite mesto, na katerem je mali mucki udobno, na primer v vašem naročju ali na postelji. Med pregledom bodite čim bolj nežni in ji nežno prigovarjajte.

Dihanje in trebuh

Prisluhnite dihanju vašega mladega mucka, prepričajte se, da je enakomerno ter da ga nič ne napenja. Previdno in nežno potujte z rokami ob njenih bokih in preverite, da ni čutiti nič nenavadnega.

Ušesa in oči

Svoji mali mucki preglejte ušesa, pazite, da na uhlju ni prask, vnetij ali temno obarvanega ušesnega masla. Okoli njenih oči bodite pozorni na izločke, vnetja ali znake poškodb. Nikoli se ne dotaknite očesnega zrkla in brez poprejšnjega posvetovanja z veterinarjem ne uporabljajte kapljic za oči.

Usta in smrček

Vaši mladi mucki nežno razprite gobček in preverite, da nima zlomljenih zob, vnetih dlesni ali debelejših zobnih oblog. Smrček vaše male mucke je zelo dober pokazatelj njenega splošnega zdravstvenega stanja – biti mora hladen in vlažen. Če ima mucka hrapav smrček ali veliko kiha, potem je morda prehlajena. Če ste zaskrbljeni, je najbolje, da jo odpeljete k veterinarju na bolj natančen pregled.

Kremplji

Preverite muckine tačke. Ji morda manjkajo kremplji ali so zlomljeni? Bodite tudi pozorni na poškodbe mehke kože med njenimi blazinicami. Nežen pritisk na stopalo bo povzročil, da se bodo prikazali kremplji – ne pozabite, da so ostri!

Pogovor z veterinarjem

Če vas karkoli skrbi, mucko kakšen dan ali dva opazujte. Pokličite veterinarja, če po preteklem času še vedno niste pomirjeni.