Cepljenje

Ker boste odgovoren lastnik, si boste tudi želeli, da je vaša ljuba mucka zadovoljna in zdrava. Cepljenja so posebej pomembna, saj jo bodo zaščitila pred boleznimi. Ko bo mucka enkrat opravila z vsemi cepljenji, boste lahko prepričani, da ste ji zagotovili najboljšo zaščito.

Kdaj na cepljenje

Vaša mala mucka bo najverjetneje prvič cepljena okoli devetega tedna, nato pa v starosti dvanajstih tednov. Cepiva so različna, zato je najbolje, da se pri veterinarju pozanimate o točnem urniku cepljenja.

Če ste mucko dobili pri vzreditelju ali iz zavetišča, prosite za obstoječo zdravstveno dokumentacijo – morda je že bila deležna vseh potrebnih cepljenj.

Ostane naj notri

Lahko traja tudi do dva tedna, preden mucka po cepljenju razvije polno odpornost. V tem časovnem obdobju mora nujno ostati v stanovanju.

Spremljanje stanja

Čeprav je bila vaša mala mucka imunizirana, bo še vedno letno morala na redne obnovitvene odmerke. Potrdila o cepljenju imejte varno shranjena, če jo boste namreč želeli pustiti v mačjem hotelu, jih boste morali predložiti.

Potovanje v tujino

Če s svojo mucko nameravate odpotovati v tujino, morate ob načrtovanju upoštevati dovolj časa za cepljenja. O podrobnostih potovanja v tujino se lahko pogovorite z veterinarjem.