Razmišljate, da bi imeli mlado mucko?

Mlade mucke so enostavno očarljive. Le kako se ne bi zaljubili v te ljubke, prijazne kepice puha? Še več, sprejetje mlade mucke v svoj dom je le prvi del razburljivega potovanja. V roku enega leta bo ta mala radovedna kepica dlake odrasla. Zato se pred prvim korakom dobro prepričajte, da ste pripravljeni imeti odraslo mačko.

Ali imam doma morda že druge domače živali?

Mlade mucke so radovedne in družabne. Vendar so mačke samostojnega duha in si bodo zato z leti želele več prostora – predvsem tihe, udobne kotičke, kjer se bodo počutile varne. Ko boste svojo mucko predstavili drugim domačim živalim, si vzemite čas in se prepričajte, da ima vsaka svoje lastno mesto za hranjenje, spanje in straniščne potrebe. Če imate na primer že starejšo mačko, pričakujte obdobje privajanja, v katerem se stari prebivalec navadi na novega pobalina.

Če se vam zdi, da se vaše domače živali ne razumejo, si nikar ne delajte skrbi. Mačke ne vzpostavijo vedno tesnih družabnih vezi z drugimi domačimi živalmi ali tujimi mačkami.

Več podrobnosti si lahko preberete v članku Uvajanje drugih mačk in živali.

Ali imam dolg delavnik in veliko potujem?

Mlade mucke lahko postanejo vznemirjene, če se jih za daljša obdobja pusti same doma. Še več, zaradi majcenih trebuščkov potrebujejo majhne, redne obroke na vsakih nekaj ur in čez ves dan.

Če se zaradi svojega življenjskega sloga ne morete izogniti, da bi mucko puščali samo, raje razmislite o posvojitvi starejše, bolj samostojne mačke. Morda bi lahko posvojili celo parček mačk iz istega legla – tako bosta lahko uživali v družbi.

Če vas pogosteje dalj časa ni doma, zagotovite, da lahko nekdo poskrbi za vašo mucko med vašo odsotnostjo. Morda imate soseda mačkoljuba, ki bo za vas večkrat na dan nahranil vašo mucko in se z njo tudi igral (večina mačk ima raje dobro znano okolje lastnega doma). Še ena možnost pa je, da najamete profesionalnega oskrbnika za mačke.

Notri ali zunaj?

Vse mlade mucke bi se morali nahajati v notranjosti, dokler ne dobijo vseh cepljenj. Kastracija/sterilizacija je priporočljiva že pred puberteto. Nekastrirani mački bodo pogosteje odtavali ali se bojevali z drugimi mački. Mačka lahko postane breja že pri starosti štirih mesecev, kar je načeloma prezgodaj. Vprašajte veterinarja za najboljši čas kastracije/sterilizacije.

Če se vaš dom nahaja v bližini prometne ceste, ali če živite v stanovanju oziroma nimate vrta, boste mačko morda raje obdržali v notranjosti na dolgi rok. Tudi v takem primeru ji lahko priskrbite malo svežega zraka, tako da postavite varno, zunanjo ogrado za prost izhod. Mačje ograde za prosti izhod imajo gredi in kotičke, ki varujejo pred vremenskimi vplivi.

Če se odločite, da bo vaša mačka notranja, ne pozabite poskrbeti za veliko stimulacije, ki je potrebna za zdravo in zadovoljno mačko. Priskrbite dovolj igračk, praskalnih stebrov ali preprog. Ne pozabite se igrati z mačko, jo božati in se vsak dan z njo ukvarjati. Velja si zapomniti, da so notranje mačke seveda manj aktivne, tako da bodo dnevno rabile nekoliko manj hrane, da ostanejo negovane in zdrave.

Najbolj pomemben razmislek pri debati zunanja/notranja pa je osebnost vaše male mucke. Če vaša mucka izvira iz zunanjega ali polzunanjega legla – ali pa je že navajena živeti zunaj – notranji življenjski slog zanjo morda ni najbolj primeren.

Pomnite, najsibo zunanja ali notranja, izredno pomembno je, da mačko peljete na vsa cepljenja, da jo peljete k rednim letnim pregledom k veterinarju in da obnavljate odmerke cepljenja.

Se nameravam preseliti v nov dom?

Mlade ali stare, vse mačke imajo rade znano okolje. Selitev v nov dom je zato lahko izredno vznemirjajoča. Lahko da bo potrebovala nekaj časa, da se privadi na novi dom, predvsem če je okolica bistveno drugačna od tiste, na katero se je navadila.

Če se nameravate v bližnji prihodnosti preseliti, je morda bolje, da počakate s posvojitvijo nove mucke, dokler se ne vživite v svoj novi dom. Če pa to ne pride v poštev, si nikar ne delajte skrbi. Privoščite svoji mucki varen, lasten kotiček in ji nudite veliko tolažbe v obdobju selitve, tako da bo pomirjena in zadovoljna.

Finančne obveznosti?

Povprečno stane oskrba zdrave mačke med 600 in 800 evri na leto. To vključuje stroške za hrano, zavarovanje in osnovno veterinarsko oskrbo.