Priprava na prihod

Sedaj, ko ste izbrali tisto pravo mlado mucko, je čas, da vse pripravite za njen prihod!

Nakupovalni seznam

Veliko stvari boste potrebovali, da bo vaši novi mucki udobno in da bo zadovoljna v novem domu. Tukaj naštejemo le nekaj osnovnih stvari:

• robustna transportna kletka za mačke, oblazinjena ali podložena z brisačo
• posoda za hrano in vodo
• mačje stranišče in lopatka ter pesek (pesek Catsan ima žig kakovosti Whiskas)
• hrana za mlade mucke za vsaj en teden
• vsaj ena udobna posteljica za mucke
• robusten praskalni steber
• krtačka za mlade mucke
• igračke za mlade mucke
• kontakt lokalnega veterinarja

Transportne kletke za mačke

Zagotovite robustno transportno kletko za prevoz mucke do doma in za poznejša potovanja. Privadite svojo mucko na transportno kletko – če jo boste uporabljali le za prevoze do veterinarja, bo vedno skrivnostno izginila, ko se boste prikazali z njo!

Dober način privajanja je, denimo, da pustite kletko stati odprto sredi sobe. Vanjo položite brisačko ali majhno blazino, ki bo poskrbela za udobje. Sem ter tja lahko vanjo položite celo kakšen priboljšek, da vzbudite mačjo radovednost!

Posode za hrano in vodo

Mlade mucke težko pijejo ali jedo iz preglobokih posod. Dejansko nobena mačka ne mara jesti iz globokih posod. Visoki robovi namreč motijo njihove občutljive brčice. Zato raje uporabite nizko posodico ali krožnik.

Mačje stranišče

Za mlado mucko pripravite stranišče in zalogo peska. Potrebovali boste tudi lopatko, da boste lahko vsak dan odstranili mačje iztrebke. Na voljo je precej vrst peska. Whiskas priporoča Catsan, saj ima zelo dobro moč vpijanja, preprečuje vonjave in se ne strjuje v kepe.

Sprva poskusite z majhnim straniščem – male tačke bi lahko imele težave z visokimi stenami stranišč za odrasle mačke. Zagotovite, da bo imela vsaj ena stran stranišča nizko steno, tako da bo vaša mucka brez težav splezala noter. Pod stranišče lahko postavite časopisni papir – ali preprogo, ki je ni težko čistiti – ki bo prestregel zrnca peska.

Če imate več kot eno mlado mucko, se bosta morda veselili, če bosta lahko uporabljali isto stranišče. Vendar ne pozabite, da bosta pozneje v življenju potrebovali ločeni stranišči.

Če pa je bil vaš mucek že od malega navajen na stranišča, potem ste na konju. Lahko, da boste dobili občutek, da vseeno potrebuje nekaj pomoči – več podrobnosti lahko preberete v članku Privajanje na stranišče.

Hrana za mlade mucke

Ker mucke tako hitro rastejo, bo vaš novi mačji prijatelj potreboval veliko več maščobe in beljakovin kot odrasla mačka. Imel bo tudi zelo majhen trebušček, kar pomeni, da ga boste morali hraniti večkrat na dan v manjših količinah.

Zagotovite svoji mucki celostno in uravnoteženo prehrano – hrana Whiskas Junior ima posebno formulo, ki vaši mladi mucki nudi vso energijo in hranilne snovi, ki jih potrebuje za dobro in zdravo življenje do starosti 12 mesecev. Ko boste prešli s hrane za mlade mucke na hrano za odrasle mačke, jo na novo prehrano navajajte od pet do sedem dni.

Ne pozabite – nekatera hrana in priboljški niso primerni za zelo mlade mucke. Pred nakupom vedno preverite etiketo in prehranjevalne smernice.

Zabava in igre

Vsaka mlada mucka potrebuje igrače! Igračke niso dobre le za zabavo – vašo in mačjo – temveč so pomembne tudi za razgibavanje in razvoj. Mačke se rade igrajo z vsem, kar je podobno plenu ali kar se nepredvidljivo premika. Praskalni steber je prav tako dobra ideja – vse, da bi ostri kremplji ostali daleč stran od pohištva!

Ni treba, da so igrače za mlade mucke drage. Za dobro mačje igrišče lahko poskrbite že tako, da v kartonasto škatlo izrežete nekaj lukenj. Poleg tega pa bo vaši mucki všeč, da bo škatla poskrbela za varen, zaseben kotiček.

Druge odlične domače igračke so tudi kartonaste cevi, zmečkan časopisni papir ali papirnate brisačke, valji za navijanje volne ali plastični zamaški. Ne dopustite, da bi se mucka igrala z volno ali vrvicami. Vse igračke, ki jih uporabljate, naj bodo dovolj velike, da jih mucka ne more pogoltniti. Pomembno je, da ni majhnih delcev, ki bi jih mucka lahko odgriznila in pogoltnila.

Poskusite ustvariti nekaj prostega prostora na kateri od visokih polic. Mačke rade sedijo na visokih prostorih in nadzorujejo svoj teritorij. Zelo priljubljene so okenske police – z napredujočo starostjo bo vaša mlada mucka vedno bolj želela opazovati zunanji svet. Če vaše okenske police niso dovolj široke, lahko dokupite posebno poličko za mačke.

Končno doma

Ko boste svojo novo mucko prvič pripeljali domov, ji bo najverjetneje nelagodno zaradi nove okolice. Brez skrbi – to je popolnoma normalno. Vaš dom vsebuje mnogo nenavadnih predmetov, zvokov in vonjav, vaša mucka pa bo potrebovala čas, da se na njih navadi. Ponudite ji lahko kartonasto škatlo ali transportno kletko z odstranjenimi vrati, ki bo služila kot majhna ""votlinica"", v katero se bo lahko v miru zatekla. Tako se bo počutila varno in se bo lažje vživela.

Prva dva ali tri dni naj se zadržuje v toplem, mirnem prostoru.  Poskrbite, da bo brez težav lahko dostopala do stranišča in posodic za vodo in hrano, udobne posteljice ter nekaj igrač, ki ji bodo nudile zabavo. Vse te reči bodo vaši mucki pomagale pri privajanju na novo okolje.

Sedaj je pravi čas, da se dogovorite za obisk pri bližnjem veterinarju za pregled in preprečevanje bolh ter glist in črvov. Pripravite načrt za cepljenje. Če imate druge domače živali, naj veterinar pregleda vašo mlado mucko, preden domači živali predstavite drugo drugi. Več podrobnosti si lahko preberete v članku Obisk pri veterinarju [LINK].

Pripovedujte nam o vaši mladi mucki

Fotografije in zgodbice o vaši mucki lahko delite na našem facebook-profilu [https://www.facebook.com/WhiskasSlovenija]

Upamo, da boste delili svoje izkušnje, ko bo nova mlada mucka odraščala v zdravo in zadovoljno mačko. Če imate vprašanja, nam jih kar pošljite. Težko pričakujemo vaš odziv!