Strupi in nevarnosti

V divjini velike mačje sorodnice uporabljajo svoje čute voha in okušanja, da preverijo, ali je hrana pokvarjena. Previdno se lotijo tudi vseh stvari, ki jim niso znane. Vaša ljubka mala mucka z njimi deli te naravne nagone, vendar njena radovednost pomeni, da sem ter tja lahko po pomoti ali med negovanjem pogoltne kakšno stvar, denimo, če se ji na dlake prilepi barva ali katran ali kaj podobnega. Z ljubeznijo in nego lahko svojemu mačjemu prijateljčku pomagate, da se izogne morebitnim nevarnostim.

Varno shranjevanje

Ker je preventiva vedno boljša kot kurativa, shranjujte vsa čistila, zdravila, barvila in strupene snovi izven dosega vaše mlade mucke. Vrata do kleti, garaž in podstrešij je tudi bolje pustiti zaklenjena.

Previdno

Velike mačke v divjini se v primeru poškodbe ali bolezni skrijejo. Vaša mala mucka bo morda storila enako, če je pogoltnila kaj neprijetnega, zato spremljajte, kje se potika. Znaki zastrupitve so lahko zelo raznoliki, od utrujenosti do paralize, tresavice in krčev, kakor tudi driske, slabosti in bruhanja. Če ste vsaj malo zaskrbljeni, čim hitreje odpeljite vašo mucko do veterinarja.

Vsaka sekunda šteje      

Če pri svoji mladi mucki opazite znake zastrupitve, je nikar ne poskušajte siliti k bruhanju – odpeljite jo naravnost k veterinarju. Če veste, s čim se je zastrupila, vzemite strupeno snov s seboj.