Spanje

Mlade mucke ljubijo spanje. Večina mačk bo spala celo med 13 in 16 ur na dan. Razlog je sila preprost: meso je bogat vir energije, spanje po vsakem obroku pa omogoča ohranjanje te energije.

Zapomnite si, da naslednjič, ko boste svojo malo mucko zalotili pri spancu, ne gre za lenobo. Vaš prijateljček le posnema naravno vedenje svojih velikih sorodnic v divjini – obnavlja in pripravlja se na naslednji lov!

Mrak in zora

V divjini je večina velikih mačk aktivna ob mraku in zori, žgočo vročino popoldanskih ur pa prespijo. To je najboljši čas za lov: plen je aktiven, mačji vid pa je najbolj izostren.

Vaša mlada mucka se obnaša točno tako, zato bo najbrž najbolj aktivna zgodaj zjutraj ali tik pred vzhodom sonca. Če želite preživeti koristen čas z mucko v teh naravnih aktivnih obdobjih, potem načrtujte čas za igro ob mraku ali zori.

Telesna toplota

Zelo mlade mucke telesne temperature ne morejo nadzorovati tako dobro kot odrasle mačke. Za ohranjanje telesne toplote se stiskajo k mami in sorojencem. Zato se mnogo mladih muck – kaj šele odraslih mačk –  tako rado stisne v naročje.