Notri ali zunaj?

Bo vaša mlada mucka notranja ali zunanja mačka? Z opazovanjem in razumevanjem njenih naravnih instinktov lahko zagotovite, da bo vaša mačka živela polno življenje, kjerkoli bo pohajkovala.

Naravni teritorij

V divjini je teritorij velike mačke ponavadi razdeljen v majhno domače območje ter širše območje za lov. Vaše stanovanje bo za mlado mucko domače območje. Če bo vaša mucka ostala notranja, potem se bo njeno širše območje raztezalo vse do tam, kamor lahko gre. Če pa bo zunanja, je lahko območje veliko širše, kot bi si mislili! V tem primeru bo velikost njenega teritorija določala razpoložljivost hrane in območja drugih mačk.

Zunanje mačke

Če imate zunanjo mucko, vašemu malemu lovcu ne bo primanjkovalo stimulacije. Vzpostavila bo svoj lasten teritorij, pri tem pa uporabila drevesa ter druge orientacijske točke, ki ji bodo pomagali pri obhodih. Teritorij bo označevala tudi s praskanjem in vonjavami.

Čeprav je res, da je okolica, ki mlademu mucku nudi naravne možnosti za lov, plezanje in raziskovanje, včasih lahko nevarna, nikar ne pozabite, da ima vaš muc močan nagon po preživetju. Zatorej nikar ne skrbite, če je veliko zunaj!

Označevanje

Če nameravate vašo mucko puščati ven, jo opremite z elastičnim ovratnikom in ploščico z imenom. Prav tako se pogovorite z veterinarjem, če bi bila dobra ideja, da mačko označite z mikročipom – za vsak primer, čeprav je malo verjetno, da se bo izgubila.

Nenavadni dogodki

Nevihte, ognjemeti in glasne zabave lahko mlado mucko prestrašijo. Obdržite mucko v stanovanju, če veste o takih ali podobnih glasnih dogodkih.

Nevarnosti doma

Če se mucka zadržuje v stanovanju, vam ni treba skrbeti za nevarnosti, ki pretijo v zunanjem svetu. Vsekakor pa se vaša notranja pustolovka lahko spravi v težave tudi doma! Vedoželjni mladi mucki izredno radi raziskujejo reči, kot so ognjišča, dimniki, nezavarovana okna, grelne plošče, sušilci in pralni stroji. Redno preverite taka in podobna mesta ter poskusite po najboljši moči, da ostanejo mucki nedosegljiva.

Skrb za zabavo

Notranje mucke potrebujejo veliko stimulacije. To potrebujejo zato, da izživijo svoje naravne nagone po igri in lovu. Mladi mucki zagotovite zadostno količino igračk, dober praskalni steber, kotičke za plezanje ter čisto stranišče.