Nega kožuha

Vaša mala mucka bo veliko časa namenila negi kožuha. Ne le da krtačenje ohranja kožuh v dobrem stanju, pomaga tudi pri nadzoru parazitov ter utrjuje družabne vezi.

Hiter začetek

Krtačenje je odličen način, da s svojo malo mucko poglobite odnos, saj gre za oponašanje družabnih vezi, ki jih vzpostavi mačja mamica s svojimi malimi mucki. Poskusite že zgodaj vpeljati dobre navade nege kožuha – več kot boste vzpodbujali naravno vedenje pri svoji mladi mucki, bolj jo boste razumeli in uživali v njeni družbi.

Igranje s krtačo

Vaša mala mucka bo morda nekoliko živčna ob prvi uporabi krtače. Pomagajte ji, tako da ji dopustite igranje s krtačo in glavnikom – hitro se ju bo navadila. Nežno božajte svojega mladega mucka vsepovsod, predvsem po trebuščku ter težko dostopnih mestih. Na tak način se bo navadil dotika.

Kako krtačiti kožuh

Preden pričnete uporabljati krtačo ali glavnik, si vzemite nekaj trenutkov in nežno božajte malega mucka. Nato češite kožušček od glave proti repu ter bodite posebej previdni in nežni okoli glave. Preverite stanje njenega kožuha in kože ter bodite pozorni na znake bolh ali drugih parazitov. Nato pokrtačite kožuh, da odstranite odmrle dlake.

Grozni vozli

Odvozlajte in odstranite vozle s prsti, preden se lotite pravega krtačenja. Brez skrbi, če redno krtačite malo mucko, se vozli ne bodo pogosto pojavljali. Če pa je vaša mlada mucka nekoliko neurejena, pomočite čisto krpo v toplo vodo in mucko pobrišite. Vendar nikar ne uporabite mila. Milo bo le razdražilo kožo.

Čiste oči in ušesa

Ko ste končali s krtačenjem, preverite oči in ušesa. Če so oči vaše male mucke vlažne, jih previdno očistite s kosmom vate, ki ga pomočite v toplo vodo. Uporabite različni kosem za vsako oko.

Če so ušesa vaše male mucke umazana, jih počistite s suhim kosmom vate. Ne segajte globje od predela ušesa, ki ga še lahko vidite, in ne drezajte vanj s trdimi predmeti. Če v ušesu opazite veliko temnega ušesnega masla, se posvetujte z veterinarsko službo.

Zdravi zobje

Zobje vaše male mucke morajo biti čisti in brez oblog. Njene dlesni pa morajo biti zdravo rožnate barve. Redno preverjajte njena usta, da se na ta postopek navadi. Tako bo vse veliko lažje, če ji boste morali čistiti zobke ali ji dajati zdravila.

Imenitni kremplji

Vaša mala mucka rada praska po svojem teritoriju. Gre za naravno vedenje, ki ji pomaga pri lovu in označevanju teritorija. Praskalni steber bo deloval kot pila za njene kremplje, vendar jih boste morali, ko bo malo starejša, tudi striči. Že zgodaj jo navadite na vaše dotikanje njenih tačk – tako bo veliko bolje sodelovala, ko bo odrasla. Kako točno se to počne, vam lahko razložijo in pokažejo pri veterinarju.