Naravni nagoni vaše male mucke

Kot ponosen lastnik nove mucke, boste svoj dom želeli urediti tako, da se bo mucka počutila čim bolj dobrodošlo. To najbolje storite tako, da razumete, zakaj se vaš novi mačji prijatelj obnaša, kot se.

Vaša mucka je po naravi samotarski lovec, tako kot njene sorodnice velike mačke. Nagon ji pravi, da je sama odgovorna za lastno preživetje in da ne rabi krdela, ki bi ji pomagalo iz zagate. Ko boste doumeli to osnovno dejstvo, ga boste opazili v vseh možnih naravnih nagonih in njenem vedenju.

Tekanje notri in ven

V divjini se velike mačke vedno ozirajo za morebitno nevarnostjo. Zato boste lahko opazili, da vaša mucka teče ven iz sobe in spet nazaj – na tak način se nauči hitro oceniti situacijo in zapaziti morebitne nevarnosti. Če vaša mala mucka le-to rada počne, se prepričajte, da je loputica za mačke vedno odklenjena, oziroma da ima na voljo odprta vrata, skozi katera lahko nemoteno teče.

Vzpostavljanje teritorija

Velike sorodnice vaše male mucke v naravi označujejo svoj teritorij s praskanjem, vonjavami in zvoki, ter tako tudi odkrijejo svoje tekmece. To so oznake za druge velike mačke, ki jih zato tudi redno obnavljajo.

Ugotovili boste, da mala mucka doma počne točno to, zato morate zagotoviti, da bo lahko vaš mačji prijateljček svoje naravno vedenje tudi primerno izživljal, ne da bi pri tem povzročil preveč škode. Na voljo ji dajte praskalni steber ali košček stare preproge – odlično lahko odvračata od pohištva!

Visoka mesta

V naravi mačke uporabljajo dvignjena mesta, s katerih prežijo za vsiljivci in plenilci ter primernimi mesti za počitek in lov. Mali mucki doma zagotovite nekaj dvignjenih mest, na katera se lahko povzpne.

Skrivališča

Večina velikih mačk ima v divjini svoja najbolj priljubljena skrivališča, ki jih uporabljajo za nadzorovanje svojega teritorija. V taista skrivališča se tudi zatečejo, ko potrebujejo počitek oziroma so prestrašene ali bolne. Vaša mala mucka bo doma najbrž že sama našla svoje kotičke za skrivanje, vendar vas bo imela še raje, če ji boste uredili čista, urejena visoka mesta.