Naravni čut vaše male mucke

Mlade mucke so prav zares očarljive. Za vso to ljubkostjo pa vseeno tiči visoko razvit plenilec. Morda res ne živi več v družbi svojih velikih sorodnic, vendar je ustrojena točno tako – sluh, vid, tip, voh in gibanje so vsi dovršeno prilagojeni lovskemu življenju.

Sluh

V spodnjem predelu slušnega razpona je sluh vaše male mucke podoben vašemu. Vendar je za visoke zvoke njen sluh veliko bolj oster, saj prekaša vaše slušne zmogljivosti za 1,6 oktave. Le-ta ultraobčutljivi sluh omogoča vaši mali mucki, da sliši nežno cviljenje malih glodalcev. Omogoča ji tudi, da pred plenom ostane skrita do trenutka, ko skoči v napad.

Tudi ušesa vaše male mucke so neverjetno gibljiva. Uhlje, ki se imenujejo pinnae, lahko suka naokoli – posamič ali skupaj. To pomeni, da lahko določi položaj plena v polnem krogu 360°.

Vid

V divjini velike mačke najraje lovijo ob mraku ali zori. Vaša mala mucka ni nič drugačna. Kar oglejte si njene oči v zgodnjih večernih urah. Opazili boste, da so njene zenice veliko širše, zato da prepuščajo veliko svetlobe.

V ozadju mačjih oči se nahaja tudi posebna plast celic, ki se imenuje tapetum. Le-ta plast ujame še več svetlobe in ponoči poskrbi za tipične svetleče se mačje oči. Odličen vid vaše male mucke ji omogoča tudi zaznavanje še tako majhnih premikov – idealno za lov na majhne, hitre živali.

Tip

Ko bo mala mucka prvič odkrivala neko novo stvar, boste morda opazili, kako se je dotika s svojimi malimi tačkami. Njene kožne blazinice niso zelo občutljive na temperaturo, vendar so izredno občutljive na vibracije.

Potem bo vaša mala mucka uporabila grobe dlake na zgornji ustnici, okoli brade in nad očmi, da bo nabrala še več informacij. In ne pozabimo na sila pomembne brčice! Le-ti izjemno občutljivi in izredno mobilni senzorji so na las podobni tistim, ki jih uporabljajo njihove velike sorodnice v divjini za uspešen lov na plen.

Voh in okus

Velike mačke v divjini uporabljajo kompleksen sistem vonjav za medsebojno sporazumevanje. Vonjave pomagajo pri vzpostavljanju družabnih vezi, označevanju teritorija ter pri izogibanju potencialnim nevarnostim. Vaš mali mačji prijateljček uporablja vonjave na točno tak način.

Voh je pri vaši mali mucki okoli desetkrat močnejši kot pri vas. Na nebu ustne votline ima celo poseben vohalni organ, imenovan Jacobsonov organ. Le-ta zaznava kompleksna kemična sporočila, ki mucki pomagajo pri doumevanju sveta okoli sebe.

Podobno kot velike mačje sorodnice v divjini ima vaša mala mucka tudi jeziček, ki je izjemno občutljiv na temperaturo in okus. V divjini bi ji ta občutljivost pomagala pri odločanju, katera hrana je varna in katera ni. Če se vaš mali muc odloči, da ne bo pojedel okusnega priboljška, ki ste mu ga kupili, gre najbrž le za previdnost zaradi neke sestavine, na katero do tedaj še ni naletel!

Gibanje

Najverjetneje ste opazili, da je vaša vedoželjna mala mucka prava pravcata gimnastičarka. Premore neverjetno koordinacijo, skoči lahko iz stoje, spleza lahko na skorajda karkoli in obdrži ravnotežje na najbolj neverjetnih mestih. Zaradi teh neverjetnih sposobnosti jo je zelo zabavno opazovati, so pa tudi razlog za njene odlične lovske sposobnosti. Veliko se igrajte s svojo malo mucko, da boste zadovoljili njene lovske nagone. Pa nikar je ne pozabite veliko božati – tako ji boste nedvoumno sporočili, da ste navdušeni nad njenimi mnogimi talenti!