Mlada mucka pri vas doma

Ko boste vašo vedoželjno mlado mucko sprejeli v svoj dom, bo najverjetneje potrebovala nekaj časa, da se privadi na novo okolje. Pustite, da mucka odkriva in raziskuje po lastni presoji. Še vedno bo na voljo dovolj reči, ki jih boste lahko postorili, da se bo vaša mucka dobro počutila in odlično vživela.

V katero sobo?

Odločite se v kateri sobi bo vaša mucka preživela prvih nekaj dni. Soba naj ima vrata, da bo vaša mlada mucka zaščitena pred direndajem vsakdanjika, vključno pred otroki in drugimi domačimi živalmi.

Visoka mesta in kotički za skrivanje

V divjini veliki mačji bratranci in sestrične vaše mlade mucke radi nadzorujejo svoj teritorij z visokega mesta. Tako se zaščitijo pred plenilci in lažje odkrijejo morebiten plen, ne da bi izdali svoj položaj. Če je le mogoče, izberite sobo, v kateri se vaš novi prijateljček lahko dobro skrije in visoko spleza. S spodbujanjem takega naravnega vedenja, se bo mucka lažje vživela.

Stranišče

Mačke po naravi izbirajo mirne, odmaknjene kotičke za stranišče. Zato je dobro, če lahko mačje stranišče postavite na neko mesto nasproti od vrat. Ne pozabite na lopatko in vrečke za mačje stranišče ter nikar ne pozabite rednega čiščenja mačjega stranišča. Mačke so rade čiste, in če bo stranišče umazano, bo mladi mucek najverjetneje izbral drugi kraj za svoje potrebe!

Posodice za hrano in vodo

V divjini velike mačke nikoli ne jedo na istem mestu, kjer gredo tudi na stranišče. Zato je najbolj naravno, če svoji mladi mucki posodici za hrano in vodo postavite čim dlje od stranišča. Vaša ljubka mala mucka bo tudi zelo hvaležna, če boste zagotovili posodice z nizkimi robovi, ki ne bodo ovirali njenih brčic.

Košara za mačko

Košara za mačko naj bo udobna in topla ter enostavna za čiščenje. Če se boste odločili, da svoji mucki priskrbite košaro, se vseeno nikar ne čudite, če si bo sama izbrala prostor za spanje. Neodvisni značaj je le ena od stvari, ki jo boste pri svojem mačjem prijatelju vzljubili!

Transportna kletka

Potrebovali boste transportno kletko – ne le za prvo potovanje domov, temveč tudi za poznejše izlete k veterinarju ali v mačji hotel. Na izbiro imate pester nabor. Izberite tako kletko, ki bo najbolj všeč vam in vaši mladi mucki.

Praskalni stebri

Praskanje je naravno vedenje. Kremplji na tak način ostanejo v dobri lovilni pripravljenosti, istočasno pa mačke tako označujejo svoj teritorij – z vizualnimi in vonjalnimi signali. Privoščite svoji mladi mucki praskalni steber in jo opazujte, kako izživlja svoje nagone – točno tako kot je predvidela narava!

Druge uporabne stvari

• krtačni pribor, primeren za vašo pasmo
• mačja loputa
• ovratnik s hitrim patentom, vrvica, ploščica z imenom in zvonček
• igračke

Vživljanje

Ko mucko prvič pripeljete domov, naj bo v stanovanju čim bolj tiho. Nikar ne bodite presenečeni, če bo na začetku nekoliko plašna. Pokažite mucki, kje je njena soba. Naj jo kar sama razišče. Vrata pustite priprta, tako da bo lahko prihajala in odhajala po želji. Vaš novi sostanovalec vam bo kmalu dal vedeti, ko bo pripravljen na nova odkritja.

Ne pozabite, da mora mucek ostati v notranjosti, dokler ne bo cepljen. Tudi po cepljenju je priporočljivo mucko pustiti dva ali tri tedne v stanovanju.