Lizanje

Vaša ljubka mala mucka bo rada čista in urejena – nega telesa ji bo dnevno vzela mnogo ur. Ne le da vaši mucki to paše, tudi koristi ji. Lizanje kožuha le-tega ohranja v izvrstnem stanju, nadzira parazite in utrjuje družbene vezi.

Priporočljivo je, da poznate negovalne navade svoje male mucke. Če se ne neguje pogosto, lahko to pomeni, da ji gre slabo. Seveda pa obstajajo tudi situacije, ko se mucek preveč čisti.

Preveč lizanja

Kakorkoli prijetno naj že je, negovanje lahko včasih preseže vse meje. Dolgčas ali žalost lahko povzročata živčno lizanje, ki lahko vodi do delne izgube dlak. V takem primeru je treba ugotoviti, kaj vaši mali mucki povzroča stresno stanje, ter poskrbeti za ustrezne spremembe. Prav tako jo je v takem primeru priporočljivo odpeljati k veterinarju.

Kepe dlak

Ste vedeli, da je jezik vaše mlade mucke prekrit z majcenimi "glavniki"? Le-ti pomagajo pri odstranjevanju odmrlih dlak, kar ohranja odlično urejen in vzdrževan kožuh. Če pa se dlaka ujame v te glavničke, je mala mucka ne more izpljuniti in jo zato pogoltne. In kar se mačk tiče – kar gre notri, mora tudi ven!

Morda sicer ni ravno najlepši prizor, če vaša mlada mucka bljuva kepe dlak, ni pa vzroka za skrb – gre za popolnoma naraven pojav.