Vaša mala mucka je neodvisnega duha

V divjini se velike mačke zanašajo le nase. Enako velja za vašo mlado mucko. Njen naravni instinkt ji veleva, da deluje samostojno in da ne upošteva, kar drugi od nje hočejo ali zahtevajo.

Njeno dojemanje družbene strukture in sodelovanja se od vašega zelo razlikuje. Če želite, da se vaša mala mucka uči, morate razumeti njeno motivacijo. Njen neodvisni duh pomeni, da je ne morete izuriti tako kot psa. Lahko pa jo naučite, da spoštuje določene predele stanovanja. Mucko lahko tudi naučite razumeti, da ne sme početi določenih stvari, ker vi tega ne marate!

Nagrajevanje

Opazujte svojo malo mucko, da ugotovite, kaj jo motivira. Morda nov, okusen priboljšek. Morda veliko naklonjenosti in časa v naročju. Ali pa preprosti premori za skupno igranje. Kot nagrado za vedenje, ki ga želite spodbujati, lahko uporabite vse, kar vaši mali mucki ugaja. Vendar pa ne pozabite: mačke se hitro naveličajo in zato se bodo hitreje učile, če boste menjali nagrade.

Pravilni čas za nagrajevanje

Nagrada bo učinkovita le, če jo boste podelili v tistem trenutku, v katerem vaša mačka počne stvar, ki bi jo radi spodbudili. Nagrajevanje ob točno pravem času se lahko izkaže za prav težavno početje, vendar bodite potrpežljivi. Kot menda veste, svoje ljubke male mucke ne morete prisiliti, da bi počela stvari, ki jih ne želi početi!

Pozitivna krepitev vedenja

Če svojo malo mucko zalotite pri sedenju na kuhinjskem pultu, vendar tega ne želite, jo nežno dvignite, položite na tla in odidite stran. Ko jo najdete na tleh, jo pohvalite. Neželeno početje lahko tudi preprečujete, tako da mucko zamotite, vendar je ne pozabite takoj nato nagraditi, če se primerno obnaša.

Če boste malo mucko že v zgodnji starosti navadili na takšno vedenje, bo kmalu postala srečna in zadovoljna mačka, ki se bo tudi lepo vedla!