Blaženje agresivnosti

V divjini divje mačke na grožnje odgovorijo z agresivnim vedenjem. Vaša mala mucka ni nič drugačna. Vendar pa boste morda ugotovili, da je vaša mala mucka agresivna, tudi če ni nobene očitne grožnje, na primer med igro. V takem primeru si nikar ne belite glave – storite lahko mnogo stvari, da vzpostavite normalno vedenje vašega mačjega prijatelja!

Bodite potrpežljivi

Zapomnite si, da je vaša mala mucka res še majhna, in da mora svet šele doumeti. Morda je agresivna, ker se boji nečesa, česar ne razume, ali ker ji še niste dopovedali, kaj je primerno vedenje in kaj ne.

Sindrom božanja in grizenja

Ko bo vaša mala mucka odraščala, boste morda opazili, da nepričakovano menja vedenje. Morda se bo kotalila po hrbtu in vam dovolila igranje, nato pa vas bo naenkrat zgrabila za roko s kremplji in zobmi.

To vedenje – znano pod imenom sindrom božanja in grizenja (petting and biting syndrome) – se lahko pripeti, ko vaša mala mucka po obnašanju postane nekoliko bolj odrasla: potika se zunaj z drugimi mačkami, vendar se doma, na samem, počuti še vedno kot dojenček. Sprememba se zgodi, ko naenkrat preklopi iz "načina mlade mucke" v "način odrasle mačke" in svoje običajno igrivo vedenje zamenja z obrambnim odzivom.

Navajanje na božanje

Priporočljivo je, da svojo malo mucko že zgodaj navadite na to, da jo včasih dvignete. Privadite jo na dotike po vsem telesu. Z njo preživite veliko časa, med katerim z njo poglabljate odnos in jo mirite. Ne bodo pa se vse male mucke navadile božanja in v njem uživale, zato se sprijaznite z njenimi željami in jih sprejmite, če se ne odzove pozitivno.

Igra z igračami

Med igro lahko vaša mala mucka izživi veliko agresivnosti. Kupite lahko mnogo igrač, ki jih bo rade volje zasledovala, lovila, napadala in se jih oprijemala. Vaši roki pa bo prizaneseno!

Vztrajna agresivnost

Kljub vsem vašim prizadevanjem, da bi se mucka počutila varno, se lahko zgodi, da se bo še naprej vedla agresivno. V takem primeru, še posebej pa, če so njena tarča otroci, je najbolje, da se pogovorite z veterinarjem, ki vam bo morda lahko priporočil strokovnjaka za vedenje živali. S strokovno pomočjo bi morali kmalu pomiriti agresivno vedenje vaše male mucke.