Znaki stresa

Celo ljubke male mucke lahko občasno trpijo za stresom. Če pri mucki opazite znake stresa ali nenavadnega obnašanja, se pogovorite z veterinarjem. Pri veterinarju boste dobili primerne nasvete, morda pa vas bo celo napotil k strokovnjaku za vedenje živali.

Vendar pa si zapomnite, da so določeni načini vedenja, kot denimo praskanje in vonjalno označevanje, iz mačjega zornega kota popolnoma normalno vedenje – le za vas morda ni sprejemljivo!

Tesnobno vedenje

Če se vaša mala mucka stiska k tlom, ima napeto telo in razširjene zenice, se morda počuti tesnobno. Lahko da tudi sope in se liže bolj intenzivno kot ponavadi.

Agresivno in uničevalno vedenje

Če vaša mala mucka, ki je ponavadi spokojno mirna in vdana, prične gristi in praskati, ji je morda dolgčas. Ne pozabite, da je po naravi plenilec in lovec, in da morajo njeni naravni instinkti dobiti dovolj spodbude, sicer jih bo izživljala tam, kjer jih ne sme. Tako se lahko vede tudi, če ima občutek, da je njeno območje ogroženo.

Označevanje območja v stanovanju

Če se je v rutino vaše male mucke prikradla kakšna sprememba ali če je v dom prišla nova mačka, bo morda pričela po stanovanju škropiti urin. Za odstranjevanje vonja uporabite razredčeno dezinfekcijsko čistilo, v bližino poškropljene površine pa postavite posodico s hrano. Predvsem pa mali mucki namenite veliko ljubezni in potrditve.

Odvajanje blata v stanovanju

Če je vaša mala mucka sicer zdrava, bi lahko bilo odvajanje blata v stanovanju znak stresa. Prekrijte prizadeto mesto z aluminijasto folijo ali plastično vrečko. Poskrbite za čisto stranišče in ji zagotovite veliko ljubezni in potrditve.

Živčno čiščenje

Kadar je vaša mala mucka pod stresom, lahko pretirava z osebno nego in stalnim lizanjem enega in istega predela kožuha. Če kar naprej ponavlja tako vedenje, lahko le-to vodi do neprijetnih težav s kožo, zato se morate posvetovati z veterinarjem.

Grizenje volne 

Da, res je! Nekatere pasme orientalskih mačk, predvsem siamke in burmanke, včasih obsesivno grizejo volno. Še vedno ni dobro znano zakaj to počnejo – morda gre za vračanje v otroške vedenjske vzorce ali pa gre celo za posledice stresa. Poskusite to obliko vedenja preprečiti in je ne spodbujajte.