Predenje in klici

Vaša mala mucka uporablja svoj glasek, da proizvede izredno velik nabor zvokov – od klasičnega mijavkanja to pestrega predenja in zavijanja. Dejansko lahko proizvede več različnih zvokov kot večina drugih živali. Mačke lahko proizvedejo do 60 različnih vokalizacij in vsaka od njih, s pomočjo različnega tona in jakosti, ima drug pomen. Kaj pa želi povedati vam?

Klasični "mijav"

Vsi poznamo "mijav". Glas "mijav", ki ga vaša mala mucka proizvede v grlu, je klic na pomoč ali zahtevanje pozornosti. Pozneje, ko bo mucka starejša, bo "mijav" izrazil veliko več razpoloženj in občutkov, od prijaznosti in strahu, do pritožb in jeze.

Mačje "cvrčanje"

Vaša mlada mucka bo morda zadovoljno "zacvrčala" in vas na ta način prijazno pozdravila. Tega glasu ne bodo uporabljale vse mucke, če pa ga vaša bo, boste imeli občutek, kot da se z vami dejansko pogovarja!

Predenje

Vsi vemo, da so mucke, ki predejo, zadovoljne. Novorojena mucka bo predla, če bo želela svoji mamici povedati, da se počuti udobno in varno. Predenje je zvok zadovoljstva. Bistra mucka pa ga bo spretno uporabila, da bi dobila čim več nežnosti. In vi ji boste z največjim veseljem ugodili!

Nove raziskave kažejo, da mačke včasih predejo tudi v zelo stresnih situacijah – s predenjem se namreč pomirijo.

Sporazumevanje z malo mucko

V divjini se odrasle velike mačke le redkokdaj sporazumevajo z zvoki – vokalizacijo uporabijo le takrat, kadar se pripravljajo na boj ali parjenje. Ko se bo vaša mala mucka z vami pogovarjala, bo razkazala česa so se naučili dolgi rodovi mačk pred njo, namreč da je vokalizacija odličen način pridobivanja pozornosti od ljudi!

Več kot se boste pogovarjali s svojo mlado mucko, bolj vas bo razumela in se odzivala. Kmalu se boste naučili razumevati njene klice, ona pa bo spoznala vaše. Začnite s pogovorom!