Označevanje z urinom

V divjini velike mačke puščajo jasne signale, da označijo svoj teritorij in preprečujejo spore – to je pomembno, saj so same odgovorne, da ne zaidejo v težave.

Vaša mala mucka kaže enako naravno vedenje. Med njene najljubše načine označevanja spada markiranje z urinom.

Bistroumno sporazumevanje

Ko velike mačke lovijo, le redkoma srečajo druge mačke. Vseeno pa morajo svojim sosedom sporočiti, kje so bile in kdaj so pripravljene na parjenje. Kot njene sorodnice iz divjine vaša mala mucka uporablja kompleksen sistem oznak, ki temeljijo na vonju. Zagotovijo, da v njenem teritoriju ne zmanjka plena in da neznane mačke ostanejo izven njenega območja. Le-te oznake bo tudi redno obnavljala.

Neželeno lulanje

Včasih lahko označevanje z urinom pomeni, da se vaša mala mucka počuti negotovo, morda se ji zdi, da je ogroženo njeno območje. Če imate opravke z neželenim lulanjem, si ne delajte preveč skrbi – veliko je načinov, kako tovrstno vedenje preprečiti:

• svojo malo mucko kastrirajte/sterilizirajte, saj bo tako čutila manjšo potrebo po označevanju z urinom
• ne uporabljajte čistil na osnovi amonijaka ali klora, saj imajo podoben vonj kot mačji urin in lahko zato dodatno spodbujajo markiranje z urinom
• ne čistite mačjega lulanja, medtem ko je mucka v bližini – odstranjevanje vonja bi jo lahko vznemirilo
• čistite z 10-odstotno raztopino ekološkega pralnega praška in popršite z alkoholom (razkuževalni alkohol)
• po čiščenju poskušajte mačko pripraviti do tega, da se igra v očiščenem predelu – tako se bo počutila bolj samozavestno
• če se težava nadaljuje, se pogovorite z veterinarjem