Drgnjenje in praskanje

V divjini večina velikih mačk za svoje preživetje odgovarja samostojno, ne v okviru krdela. Vaša mala mucka ni nič drugačna. Zato redno pošilja signale drugim mačkam. Tako prepreči nesporazume in se izogiba morebitnim sporom. Eden njenih najmočnejših signalov je vonj.

Občutljivost na vonjave

Telo vaše male mucke je posebej ustrojeno in prilagojeno na pošiljanje in prejemanje vonjalnih signalov. V ustih ima celo poseben organ, Jacobsonov organ, ki služi analizi vonjev.

Drgnjenje

Vaša mala puhasta prijateljica se z veseljem drgne ob vse možne stvari: okvirje vrat, noge stolov, ograje, drevesa in seveda tudi ob vas! Drgnjenje se lahko na prvi pogled zdi zelo preprosto vedenje, vendar je v resnici precej komplicirano. Ne le da vaša mucka z drgnjenjem priznava vaš položaj in potrjuje družabno vez z vami, z njim tudi prejema in pušča pomembne vonjalne signale.

Praskanje

Tako kot njene velike mačje sorodnice bo tudi vaša mucka veliko časa preživela s praskanjem raznih predmetov v njeni okolici. S tem naravnim vedenjem opravi več stvari naenkrat:

• kremplje ohranja v dobrem stanju
• utrjuje mišičevje s katerim premika kremplje
• pušča vizualne signale s katerimi označuje svoj teritorij
• iz posebnih žlez na tačkah pušča vonjalne signale

Praskanje vaše male mucke je sicer popolnoma naravno vedenje, vendar pa ni nujno dobro za vaše pohištvo! Zato je dobra ideja, da mucki priskrbite praskalni steber.