Uvajanje drugih mačk in živali

V divjini imajo velike mačje sorodnice vaše male mucke le malo stika z ""zunanjimi"", preživetje in lovske pustolovščine so popolnoma v njihovih rokah. Vaša mlada mucka z njimi deli vse instinkte, zato ji morate pri navajanju na nove mačke ali druge živali pomagati.

Vdor na ozemlje

Če že imate odraslo mačko, lahko uvedba nove male mucke povzroči rivalstvo. Mačke so izredno teritorialna bitja, zato lahko pričakujete obdobje privajanja, v katerem se mački med seboj spoznavata. Bodite potrpežljivi in ne skrbite preveč. Slej ko prej se bosta privadili ena na drugo. Morda bosta prijateljstvo poglobili do te mere, da se bosta skupaj ulegli in se medsebojno čistili!

Uvajanje mlade mucke v stanovanje s psom

Če imate psa, je ponavadi lažje v dom pripeljati mlado mucko kot odraslo mačko. Na začetku razmislite, ali bi morda kupili ogrado za mačke, da bi svojo malo mucko zavarovali za vsak primer. Po potrebi boste morali psa nadzorovati s pomočjo povodca. Vaša mala mucka bo morda pihala in sikala na psa. Tu gre za povsem naravno vedenje, zaradi katerega vam ni treba skrbeti. Najbolje, da obema domačima živalma pustite proste roke – po nekaj tednih se bosta sprijaznili druga z drugo.

Uvajanje mlade mucke v stanovanje z manjšimi domačimi živalmi

Če imate doma morske prašičke, skakače ali kunce, jih ne smete spustiti iz kletke, kadar je vaša mala mucka v bližini. Vse domače živalce morajo imeti lastne, ločene prostore, dovolj hrane in vode. Prav tako morajo vse živali seveda prejeti tudi dovolj ljubezni in bodrenja od vas in vaše družine. Na tak način lahko vsi složno živijo skupaj!