Spoznajte svojo mlado mucko

Več časa boste preživeli z novo mucko, bolje jo boste spoznali in bolj boste znali ceniti dejstvo, kako njeni naravni nagoni vodijo in oblikujejo njen značaj in vedenje.

Čeprav je način življenja, ki ga vaša mlada mucka živi v človeškem domu precej različen od življenja, ki bi ga živela v divjini, se bo kljub vsemu vedla podobno kot njene velike mačje sorodnice v divjini. Razumevanje njenih naravnih instinktov bo pripomoglo k temu, da boste svojo malo mucko bolje spoznali, medtem ko bo z vami ustvarjala lastno, novo družino.

Nega

Pri negi ne gre le za čiščenje. V divjini se velike mačke medsebojne negujejo, saj tako poglabljalo družabne odnose. To vedenje lahko vi zlahka oponašate, tako da mucko pogosto krtačite in češete. Ne le da bo tako početje zadovoljilo njene naravne instinkte, tudi toliko raje vas bo imela!

Drgnjenje

V divjini velike mačke puščajo kompleksne vonjalne signale, ki označujejo njihovo območje in preprečujejo spore. Vonjalno označevanje tudi vzpostavlja in poglablja družabne odnose. Eden od načinov puščanja vonjalnih signalov je drgnjenje ob različne predmete. Kadar se vaša mala mucka doma podrgne ob vas, vas v bistvu označuje kot sestavni del družine. Ne pustite je same – odvrnite ji z veliko božanja in ljubezni.

Ozemeljske napetosti

Če v stanovanje pripeljete novo mačko – ali če dobite novega dojenčka – se lahko zgodi, da bo vaša mala mucka spremenila svoje straniščne navade in pričela škropiti ali urinirati izven stranišča. To ni nič nenavadnega, gre le za naravni odziv, saj vaša mucka dojema situacijo kot grožnjo njenemu ozemlju.

Kljub vsemu pa boste najverjetneje najbolj srečni, ko se bodo stvari utirile na stara pota! Svoji mali mucki lahko skozi obdobje sprememb pomagate na naslednje načine:

• vsaki mački priskrbite lastne, ločene posodice za hrano in vodo, postelje in stranišča
• poskrbite za dovolj visoko leželih mest, na katera lahko mucka spleza – to bo namreč razumela kot širjenje svojega teritorija
• pustite mali mucki dovolj časa, da ponovno vzpostavi svoje ozemlje
• namenite mucki veliko ljubezni in naklonjenosti

Redna rutina

Vaša nova mucka se bo hitro seznanila z vašo domačo rutino. Naučila se bo, kdaj gredo ljudje spat, kdaj vstajajo, kdaj pridete domov iz službe, čase obrokov in najljubše načine preživljanja večernih uric. Če se boste držali te rutine in mali mucki dovolili, da postane njen del, bo hitro postala družaben in samozavesten član vaše družine.