Navajanje na dom

Ko boste prvič pripeljali domov novo mucko, bo to velik dan. Ne le da bo njen prihod obogatil vaše življenje, tudi spremenil ga bo! Preden prispe vaša nova mala mucka, se prepričajte, da imate res vse za njeno mirno in zadovoljno vselitev. Če imate otroke ali druge mačke, bo potrebno oprezno in nežno uvajanje. Če boste že na začetku pričeli umirjeno, boste kmalu vsi skupaj zaživeli zadovoljivo življenje!

Psssst!

Potem ko ste domov pripeljali novo mucko, naj bo v stanovanju čim bolj mirno in tiho. Ne bodite preveč presenečeni, če bo muck sprva nekoliko plašna – kmalu jo bo premagala radovednost! Bodite potrpežljivi in počakajte, da mucka pride do vas, in ne obratno.

Dviganje mlade mucke

Že zgodaj navadite svojo malo mucko na dviganje s tal. Na začetku jo nežno dvigajte in pri tem podpirajte njene zadnje tačke. Nato jo podpirajte z eno roko, tako da jo lahko z drugo pobožate. Ker je vaša mala mucka tako neodvisnega duha, ima svoje lastne gibe najraje pod nadzorom kar sama – če torej opazite, da želi iz vaših rok, jo nežno izpustite.

Mucko predstavite drugim domačim živalim

Če doma že imate mačko, morate biti pri uvajanju nove mucke pazljivi. Vendar ne skrbite preveč, obstaja namreč preprost trik, s katerim lahko prvo spoznavanje izpeljete kot po maslu. Po novi mucki nežno podrgnite kos vaše odslužene obleke, ki pa ima še vedno vonj po vas. Zaradi znanega vonja bo vaša nova mucka lažje sprejeta.

Obema zagotovite ločene posode za vodo in hrano, postelji in stranišči, tako da obe ostaneta samostojni.