Mlade mucke in otroci

Brez dvoma je vaša mala mucka izjemno ljubka. Če imate otroke, se bodo hitro zaljubili v novo družinsko kepico dlak. Vendar pa so vaši otroci lahko glasni, se premikajo na nepredvidljiv način ali mucko enostavno preveč božajo. Mucka se lahko tega prestraši. Zato je dobro, če že zelo hitro postavite osnovna pravila in otroke naučite pravilnega ravnanja z novim prišlekom.

Igranje "mucka-igre"

"Mucka-igra" je odličen način, da vaši otroci svet okoli sebe dojamejo skozi muckine oči. Naj se plazijo po kolenih in rokah, z obrazom blizu tal in se pretvarjajo, da so mucka! Če imate več kot enega otroka, naj eden od njih ostane pri miru na tleh, medtem ko drugi tekajo in skačejo naokoli. Nato pa naj zamenjajo vloge. Na tak način bodo morda razumeli, kako velik se svet kaže vaši novi mali prijateljici.

Igranje z igračo

Otroku lahko dobro razložite pravilno ravnanje z mucko, če mu priskrbite plišasto mucko! Pokažite mu nežno ravnanje z igračko in ga naučite razliko med božanjem, trepljanjem in udarcem. Pokažete pa mu lahko tudi, kje se mucka najraje pusti božati.

Božanje na pravem mestu

Vaša mala mucka se rada pusti božati po uhljih, prsnem košu, tilniku in hrbtu. Ne pustite otroku, da bi mucko božal po trebuščku ali zadnjih tačkah – to so zelo občutljivi deli telesa. Otroku dopovejte tudi na kakšen način mucka pokaže, da si ne želi več fizičnega kontakta. Takrat je pravi čas za prenehanje z nežnostmi.

Prva predstavitev

Na začetku otrokom dopovejte, naj novo mucko nežno pobožajo. Opozorite jih, da morajo biti vedno umirjeni, mehki in nežni. Ostanite pri otrocih, medtem ko se ukvarjajo z malo kepico dlake. Ukvarjanje z mucko naj bo kratkotrajno in zabavno.

Prijazno igranje

Ko se bo vaša mucka nekoliko ustalila v novem domu, lahko otrokom pokažete, kako naj se z njo igrajo. Za vsak primer – vemo, da igra lahko včasih postane nekoliko neukročena – uporabite raje igrače kot roke! Vedno pa pustite mucki oditi, ko pokaže, da je imela dovolj – tako kot dojenčki, se tudi male mucke hitro utrudijo in potrebujejo veliko spanca.