Pogoste zdravstvene težave starejših mačk

Ko se vaša mačka stara, jo boste morda morali pogosteje peljati k veterinarju. Z rednimi pregledi doma – in seveda veliko nege in pozornosti – boste brez težav ugotovili težave in zagotovili, da se jih pravilno zdravi.

Pogoste zdravstvene težave

Sledi seznam pogostih težav, ki se lahko pojavljajo z naraščajočo starostjo:

• težave s sečili
• težave s srcem
• težave s sklepi
• siva mrena
• težave z ustno votlino

Oči in ušesa

Preverite njene oči, če slučajno nastaja siva mrena – očesna leča postane motna. Če ima vaša mačka sivo mreno, boste opazili motno, sivkasto zatemnitev v njenih očeh. S širjenjem mrene bo vaša mačka videla vse slabše.

Z napredujočo starostjo bo mačka morda tudi veliko slabše slišala. Ker je plenilske narave, se je vse življenje zanašala na svoja občutljiva ušesa, zato bodite pozorni na morebitne vedenjske spremembe.

Četudi vaša mačka oslepi ali ogluši, lahko vseeno uživa zadovoljno in sicer zdravo življenje. V stanovanju odpravite morebitne nevarnosti in pazite, da mačka ne pride v nevarne okoliščine.

Mačkini zobje

V poznejših letih lahko vaša mačka dobi obolele dlesni, slab zadah ali celo izgubi kakšen čekan. Če vam zdravstveno stanje njene ustne votline povzroča skrbi, vam bo veterinar morda predlagal operacijo – vendar tak postopek ni primeren, če je mačka že precej napredovala v starosti.

Dlesnim vaše mačke lahko pomagate z mokro hrano v vrečkah, kot je Whiskas® 7+.  Kot alternativo pa lahko njeno suho hrano namočite v vodo, tako da postane mehkejša.