Pet korakov do daljšega življenja

Zelo verjetno bo vaša mačka dosegla starost od 13 do 17 let. Za boljšo možnost dolgega in zadovoljnega življenja poskusite upoštevati zdravstveni načrt s petimi koraki. Z rednim izvajanjem enkrat mesečno boste lahko zgodaj ugotovili težave in ukrepali.

1. Telesna teža

Tehtajte svojo mačko, tako da jo držite v naročju, ko stojite na domači tehtnici. Odštejte lastno telesno težo od kombinirane telesne teže z mačko v naročju. Spremembe v teži pri mački lahko opazite tudi, če stojite nad njo in opazujete, ali se ji predel za prsnim košem razširi v "pas". Lahko pa tudi položite roke okoli njenega prsnega koša – začutiti morate rebra. Lahko preverite tudi na prisotnost odebeljenih nanosov maščobe med njenimi zadnjimi nogami in pod trebuščkom.

Če menite, da je vaša mačka pretežka, se pozanimajte pri veterinarju. Pomagate lahko tako, da prenehate s priboljški in prigrizki. Prav tako ji ponudite štiri manjše obroke na dan, namesto dveh večjih. Zagotovite, da bo mačka tudi potelovadila. Začnite s kratkotrajnimi igrami, nato pa jih podaljšujte.

Če pa ste mnenja, da je telesna teža vaše mačke prenizka, denimo da njena rebra štrlijo navzven, jo odpeljite na pregled k veterinarju.

2. Kožuh in koža

Preverjajte mačkin kožuh – na dotik mora biti lepo mehak, od glave do konice repa. Razprite dlako pri njeni glavi in vzdolž hrbtenice ter preverite, ali ima luskasto kožo ali vreznine.

Storite to tudi pri korenu njenega repa, na zadnjem delu in trebuhu. Tukaj boste oprezali za bolham. Če so prisotne bolhe, boste zagledali črne luske ali madeže. Če sumite, da ima vaša mačka bolhe, se pogovorite z veterinarjem o primernih ukrepih.

Preverite barvo njenega kožuha. Biti mora svetleča in bleščeča. Če je motne barve, mačka morda ni v dobrem stanju.

3. Oči in ušesa

Preverite mačkine oči, tako da nežno navzdol potegnete njeno spodnjo veko. Predel, ki ga pri tem razkrijete mora biti rožnate barve. Preverite, ali sta obe zenici normalne velikosti. Z mačko se postavite ob okno, nato odgrnite in zagrnite zaveso ter preverite, ali se zenice odzovejo na dnevno svetlobo. Preverite tudi, ali se vaši mački iz oči cedijo obarvani izcedki ali če se ji preveč solzijo – oboje je lahko znak vnetja.

Preverite mačkina ušesa – morajo biti čista in rožnate barve, vendar ne svetlorožnate. V ušesih ne sme biti trdnih delcev in iz njih se ne sme širiti neprijeten vonj. Preverite ušesno maslo – predvsem temno obarvano, ki bi lahko bilo znak za ušesne pršice ali vnetje.

Če ugotovite težave z očmi ali ušesi, se za nasvet obrnite na veterinarja.

4. Zobje in dlesni

Preverite mačkine zobe, tako da ji previdno razprete gobček. Preglejte vse zobe in bodite pozorni na rumene ali temnorjave obloge zobnega kamna. Če jih najdete, jo odpeljite k veterinarju.

Zobni kamen lahko preprečite z rednim, celovitim čiščenjem ustne votline pri veterinarju. Nadaljujte tudi doma, tako da kupite posebne zobne krtačke in zobno kremo za mačke. Privoščite svoji mački priboljške in suho hrano, ki je namenjena boju proti zobnemu kamnu.

5. Telo

Preverite, da telo vaše mačke nima nenavadnih odebelitev ali bul. Položite obe roki na njeno glavo in ju pomikajte navzdol pod njeno brado ter nato navzdol po zadnji strani njenih prednjih nog. Pomaknite roke pod mačkine rame, vzdolž hrbta, preko bokov in navzdol po obeh zadnjih nogah. Preverite tudi njene kremplje in blazinice na tačkah, da nimajo vreznin ali razpok. Če odkrijete nekaj, kar vam ni všeč, stopite v stik z veterinarjem.

Če imate mačko veliko v rokah, se boste kmalu navadili njenega videza, ko je zdrava. Na tak način boste hitro opazili nenavadnosti in ji zagotovili zadovoljno in zdravo življenje.