Slovo od mačke

Kot večina lastnikov mačk, najbrž tudi vi doživljate svojo mačjo prijateljico kot del družine. Ko bo napočil trenutek njene smrti, boste občutili resnično žalovanje. Ne branite se bolečine – gre za popolnoma normalno čutenje in ne pozabite, da rane najbolje celi čas.

Poslovite se

Če bo vašo mačko uspaval veterinar, boste najverjetneje lahko ostali z njo skozi celoten postopek. Nekaterim ljudem je pomembno, da se od svoje domače živali poslovijo na tak način. In četudi ne boste smeli biti prisotni, boste nekaj časa z njo preživeli prej, nato pa se boste lahko dokončno poslovili.

Dovolite si žalovati

Potem ko je vaša mačka preminula, vas bodo prevevali različni občutki. Šok, nejevernost, bolečina, jeza, krivda, depresija in tesnoba. Ne poskušajte zatreti nobenega od teh občutkov – gre za popolnoma normalne odzive. Postopek žalovanja vam bo omogočil, da se boste sprijaznili z izgubo. Čez čas vam bodo spomini, ki bodo na začetku še boleči, priklicali vašo mačko v pozitivni luči in kmalu ob spominih ne boste več jokali, temveč se boste ob njih smehljali.

Pomoč in podpora

Vsakdo žaluje na svoj način. Morda raje žalujete v samoti, zapišete svoje občutke in misli v dnevnik ali napišete pesem. Morda se boste za podporo obrnili na družino in prijatelje. Ali pa raje govorite s tujci – v takem primeru vam lahko veterinar posreduje podatke o podpornih skupinah.

Predvsem pa ne pozabite, da naj vas nikar ne bo sram, če žalujete "za eno mačko" – emocije, ki jih čutite, so resnične in z njimi morate ravnati, kakor je za vas najbolj ustrezno.

Pomoč otrokom ob smrti

Večina otrok, mlajših od pet let, ne razume koncepta smrti. Morda razumejo, da smrt ni ravno nekaj dobrega, vendar ne bodo zares razumeli, da se vaša mucka ne bo več vrnila. Kljub temu so otroci lahko zelo pretreseni že samo ob dejstvu, da se mačka enostavno ne potika več naokoli. Namenite jim veliko pozornosti in ljubezni.

Med petim in devetim letom starosti se otroci zavedo, da je smrt dokončna. Morda pričnejo verjeti celo v posmrtno življenje. Naj se pogovarjajo o tem dogodku. Nikoli jih ne odpravite, češ da so premajhni, da bi razumeli.

Starejši otroci bodo že dodobra razumeli koncepte smrti in žalovanja. Zato bodo ob izgubi mačke doživeli enak razpon občutkov kot odrasle osebe. Žalujoči otroci lahko včasih razvijejo vedenjske težave: lahko postanejo pretirano oklepajoči, močijo posteljo, trpijo za nočnimi morami ali se v šoli ne morejo osredotočati.

Pomagate jim lahko s pogovorom o doživetih čustvih in iskrenostjo o tem, kar se je zgodilo. Če morate mačko uspavati, jih vključite v postopek sprejemanja odločitve, zato da že takoj izkažete upoštevanje njihovih čustev. Kot odrasli osebi vam je najbrž bolj prijeten izraz "uspavati", vendar nikar ne pozabite otrokom razložiti, da gre za smrt. Čeprav se morda zdi nekoliko kruto, je najbolj pomembno, da točno vedo, kaj se dogaja.

Mačja obeležja

Morda niste razmislili, kaj želite storiti z mačko po smrti. Priporočljivo bi bilo, da se o tem pogovorite z družino in veterinarjem, ko je mačka še živa. Obstajajo štiri osnovne možnosti, o katerih vam bo lahko več povedal veterinar:

• pokop doma
• pokop na mačjem pokopališču
• individualna upepelitev – pepel vaše domače živali vam vrnejo
• skupinska upepelitev

Na vašo odločitev lahko vpliva mnogo dejavnikov – čustvenih, finančnih in praktičnih. Če se odločite za pokop doma, se pozanimajte pri lokalnih oblasteh glede pravil, ki jih morate upoštevati. Katero koli odločitev že sprejmete, prepričajte se, da so vsi, ki so si bili z mačko blizu, z odločitvijo zadovoljni.