Kdaj je mačka starejša?

Ko vaša mačka doseže starost sedmih let, najverjetneje ne boste opazili kakšne bistvene spremembe v njenem vedenju. Konec koncev mačke živijo me 13 in 17 let. Poleg tega pa bo vaša mačka najverjetneje še vedno aktivna, zdrava in prav tako neodvisna kot kadar koli prej!

Čeprav nič ne kaže, da bi se starala, se njene prehranske potrebe s sedmimi leti prično spreminjati. S pravilnim jedilnikom lahko upočasnite ali celo preprečite nekatere zdravstvene težave, ki se lahko pojavijo z leti. Svoji mački lahko še naprej namenjate skrb, ki ste ji jo nudili tudi do sedaj.

Pomembno je, da s spremembami ne odlašate. Sprememba prehrane ob pravem času bo omogočila še mnogo zdravih let. Če vam je lažje, si svoje mačke ne zamišljajte kot ostarele seniorke – mislite si, da je v najboljših letih!

Pogoste zdravstvene težave starejših mačk

• težave s srcem
• okrnjeno delovanje ledvic
• slab vid
• težave s kožo in kožuhom

Pravilna hrana za njeno starost

S pravilno hrano za njeno starost, boste svoji mački kar najbolje omogočili, da svoja starejša leta preživi v odlični formi.

Na primer z linijo hrane Whiskas® 7+, ki ima višjo vsebnost tavrina za zdravo srce ter primerno vsebnost fosforja za zdravje njenih sečil! Za odličen lesk njenega kožuha pa bosta poskrbela cink in linolna kislina.

Mešano hranjenje

Drugi način za ohranjanje zdravja vaše starejše mačke je pravilna mešanica mokre in suhe hrane. Sicer je suha hrana pogosto prehransko celostna, vendar ne velja pozabiti, da je vaša mačka po naravi lovec – v divjini bi še vedno lovila in žrla plen. Zato vam bo hvaležna, če boste v prehrano vključili sočno meso!

Poleg tega, da ji mokra hrana nudi okuse in teksture, ki so ji všeč, je tudi odličen vir vode, kar je za starejšo mačko še posebej pomembno. Mokra hrana koristi ledvicam, zelo koristna pa je tudi, če morate paziti na mačkino težo.

Družba Whiskas® za vašo starejšo mačko priporoča mešanico 15 g suhe hrane na vsakih 100 g mokre.