Telesna teža

V divjini velike mačke pojedo le plen, ki ga same ujamejo. Tudi vaša mačka je po naravi lovec, vendar se zanaša na vas, da jo hranite z zdravim, uravnoteženim jedilnikom, ki bo ohranjal tudi njeno telesno težo. Vendar se je včasih res težko upreti moledujočemu pogledu njenih velikih očk, priboljški pa so tudi pomemben del igre. Vsake toliko si torej vzemite čas in preverite telesno težo vaše mačke, da se ne bi preveč razpustila!

Preverjanje teže

Preverjanje teže ne bi moglo biti bolj enostavno – uporabite kar navadne domače tehtnice. Za začetek stehtajte sebe. Nato ponovno stopite na tehtnico, vendar tokrat držite mačko v naročju. Odštejte prvo izmerjeno težo od druge in dobili boste težo vaše mačke!

Preverjanje izgleda

Priporočljivo je tudi, da ste pozorni na morebitne spremembe telesne teže vaše mačke. To storite tako, da se postavite direktno nad mačko in pogledate navzdol. Če za njenim prsnim košem opazite rahlo izbočen "pas", gre morda za prekomerno težo. Pozorni bodite tudi na morebitne maščobne mešičke med njenimi zadnjimi nogami in pod trebuščkom.

Lahko pa tudi roke položite na njene boke. Če začutite rebra, je mačka ravno pravšnje teže. Če pa rebra pravzaprav štrlijo ven, potem je presuha.

Pomoč pri mački s prekomerno težo

Če vaša mačka deluje nekoliko debelušna, vam lahko pomagajo pri veterinarju in predlagajo prehranski načrt. Za vašo mačko je bolje, da je malo in pogosto, zato ji ponujajte po štiri majhne obroke na dan, namesto dveh obilnejših. Omejiti pa boste morali tudi priboljške in prigrizke!

Tako kot njene velike sorodnice v divjini je vaša mačka odvisna od razgibavanja, kar končno pomaga tudi pri nadzoru njene telesne teže. Navadite svojo mačko na to idejo s kratkimi seansami igranja. Pozneje postopoma podaljšajte čas igre, sem ter tja dodajte pet minut, dokler ne dosežete polne telovadbe.

Pomoč pri mački s premajhno telesno težo

Če menite, da vaša mačka ne tehta dovolj, vprašajte pri veterinarju, koliko in kolikokrat jo morate nahraniti. Če se stanje ne izboljša, je morda bolna, zato jo peljite nazaj k veterinarju na pregled.