Oči, ušesa in koža

Oči in ušesa vaše mačke so izjemno občutljiva – ravno tako, kot pri njenih sorodnica velikih mačkah v divjini. Zaradi izjemno ostrega vida je odličen lovec, zaradi natančnega sluha pa lahko sliši tudi najbolj tihe zvoke, ki jih zakrivi njen plen.

Čeprav je pomembno, da odidete k veterinarju, lahko doma vseeno opravite kar nekaj osnovnih preizkusov, da preverite stanje oči, ušes in kože.

Zdrave oči

Za preverjanje super ostrega vida vaše mačke upoštevajte spodnji seznam:

• nežno povlecite navzdol spodnjo veko vaše mačke – predel, ki ste ga odkrili mora biti rožnate barve
• preverite, ali sta obe očesni zenici normalne velikosti
• z mačko skupaj stojta ob svetlem oknu, odgrnite in zagrnite zavese ter preverite, ali se zenici na spreminjajočo se svetlobo normalno odzoveta
• preverite, ali se vaši mački iz oči cedijo obarvani izcedki ali če se ji preveč solzijo – oboje sta lahko znaka za vnetje oči

Če pri svojih pregledih oči ugotovite kaj nenavadnega, odpeljite mačko na pregled še k veterinarju.

Zdrava ušesa

Če vaša mačka veliko stresa z glavo ali se prekomerno praska za ušesi, je morda kaj narobe. Preverite njena izredno občutljiva ušesa na naslednji način:

• njena ušesa naj bodo na splošno čista in brez umazanije
• preverite, ali so njena ušesa bolj svetlorožnate barve kot ponavadi
• strog vonj lahko nakazuje na vnetje ušes
• ušesno maslo – predvsem temno obarvano ali sluzasto – je lahko znak za vnetje ušes ali ušesne pršice

Vnetje, ki jih povzročajo pršice, ozdravimo precej enostavno, in sicer z uporabo ušesnih kapljic ali posebnih obližev, ki se jih pritrdi na lopatice vaše mačke. Če imate doma še druge mačke, je priporočljivo, da se zdravi tudi njih. Glede najboljšega načina zdravljenja vam bo svetoval veterinar.

Druga mogoča obolenja so zadebelitev zunanjega ušesa, za kar bo potrebno redno čiščenje, ali nenadna oteklina uhlja, pri čemer gre lahko za hematom, ki je ponavadi posledica praskanja. Hematomi včasih na uhlju povzročajo kraste ali mečkanje uhlja, kar bi lahko škodovalo mačkinemu sluhu – za odpravljanje teh težav, bi lahko bila potrebna operacija. In nazadnje: polipi so mesnate bulice, ki lahko preprečujejo pretok zraka v notranje uho in zato povzročijo razna obolenja. Tudi te lahko odpravite z operacijo.

Če vas skrbi stanje mačkinih ušes, jo nemudoma odpeljite k veterinarju.

Zdrava koža

Če opazite, da se mačka liže ali praska veliko bolj intenzivno kot običajno, morda trpi za obolenjem kože. Ena možnost je ekcem, ki ga pogosto povzroči alergična reakcija na ugrize bolh. Če se tega stanja ne zdravi, se razvijejo kraste in kožuh postane na otip zelo grob. Žal pa pretirano lizanje, ki ga stanje povzroči, le še poslabša situacijo! Najboljši način zdravljenja vam bo predlagal veterinar.

Seveda obstaja tudi možnost, da je srbečica posledica alergije na hrano. Tudi v takem primeru vam bo pomagal veterinar in priporočil drugačno prehrano.