Na pomoč – alergija na mačke!

Pri alergiji na mačke je najboljši ukrep, da se držimo čim dlje stan od njih! Če pa ste lastnik mačke ali ste le radi v njihovi družbi, si ne delajte preglavic, načinov za lajšanje življenja je mnogo.

Kako ugotovimo, ali smo alergični na mačke?

Alergija na mačke se kaže podobno kot prehlad. Običajni znaki so boleče oči in napadi kihanja, včasih tudi srbeča koža. Nekateri lastniki mačk niti ne opazijo, da imajo alergijo nanje, krivdo za svoje simptome pa vidijo v prahu ali pa so mnenja, da so se okužili z virusom.

Če se vaši simptomi slabšajo, ko ste v bližini mačk, ali če spijo na vaši postelji, je velika verjetnost, da imate alergijo na mačke.

Kaj povzroča alergijo na mačke?

Kot večina ljudi morda predvidevate, da je težava v mačji dlaki. Dejansko pa alergije na mačke povzročajo izločki beljakovin iz žlez vaše mačke. Nega kožuha na mačkinih dlakah pušča posušeno slino, ki vsebuje te izločke.

Mačka bo po vašem domu tudi puščala odpadlo posušeno kožo. Le-ti koščki kože so petkrat manjši od običajnih prašnih delcev, tako da dolgo lebdijo v zraku preden se spustijo na tla in jih zato vdihamo veliko več.

So kratkodlake mačke boljše od dolgodlakih?

V bistvu ne. Raziskave dejansko kažejo, da so dolgodlake mačke v primerjavi s kratkodlakimi boljša izbira, kar se tiče alergij. Sicer lahko vsaka pasma mačke povzroči alergijo, več beljakovinskih izločkov pa proizvajajo samci, kastrirane/sterilizirane mačke manj kot nekastrirane/-sterilizirane.

Kaj lahko storimo za blaženje učinkov?

Dva poglavitna vzroka stopnjujeta količino alergenov v vašem domu:

• veliko oblazinjenih kosov pohištva
• mačka, ki je večinoma notranja

Če je vaša mačka večinoma znotraj stanovanja, jo poskušajte omejiti na določene predele stanovanja, predvsem pa ji omejite dostop do pohištva! Vzmetnice, prešite odeje, odeje in prekrivala za pohištvo privlačijo alergene, zato ne pustite, da mačka na njih spi, ne glede na to kako rada bi se privila k vam v posteljo!

Ali čiščenje stanovanja pomaga?

Najbolj učinkovit način ukrepanja proti alergenom doma je čim več čistoče – ne pozabite na preproge. Običajno sesanje prahu lahko tudi poslabša stanje, saj alergene dvigne v zrak. Poskusite preproge raje čistiti s paro – če to storite vsake tri mesece, bo razlika bistvena.

Zelo primerna je pralna in antialergijska posteljnina. Operite jo vsaj na vsakih štirinajst dni, pri 40° ali več. Navadite se tudi odpiranja oken, svež zrak bo namreč prevetril in odpravil alergene.

Če si želite bolj radikalne spremembe, razmislite o zamenjavi tal z lesenimi ali umetnimi ter o gladkem pohištvu s prevlekami, ki se jih lahko brez težav redno pere.

Kaj pa zdravila?

Na voljo je mnogo zdravil, ki zdravijo srbenje v grlu in solzive oči – tudi zdravil, ki se jih injicira. Na voljo so z receptom ali brez, zato se posvetujte s farmacevtom ali osebnim zdravnikom. Pravilna zdravila v kombinaciji z zgoraj navedenimi nasveti vam bodo omogočila crkljanje z vašo mačko po mili volji!