Razumeti mačko

Tako kot velike mačke v divjini tudi vašo mačjo prijateljico vodi širok nabor naravnih nagonov. Če razumete le-te instinkte, vam bo veliko bolj jasno, zakaj mačka počne vse te stvari, ki jih pač počne. Le tako ne boste pomotoma menili, da je vaša mačka nesramna ali trmasta ... razumeli boste, da je pač mačka!

Če boste razumeli in se naučili teh naravnih instinktov, boste tudi razumeli, kaj vam mačka sporoča – vajin odnos pa bo cvetel. Vaša mačka z vami stalno komunicira, samo opazovati in prisluhniti morate!

Naravni nagoni

Vaša mačka je po naravi samotarsko bitje. Veliko časa rada preživi v samoti, predvsem če spi ali če je na preži. Preganja jo tudi močan instinkt po lovu v nočnih urah – naravna potreba, ki je ni mogoče izbrisati tudi z rednim hranjenjem podnevi.

Svoji mački morate pustiti možnost, da izživi svoje naravno vedenje. Če želi čas preživljati v samoti, mora imeti v stanovanju kotičke, v katere se lahko zateče. Kot večini mačk ji bodo najbrž všeč zaprti prostori, kot so kartonaste škatle ali mačje postelje.

Rojeni lovec

V divjini so vse velike mačke po naravi lovci. Vaša mačja sopotnica ni prav nič drugačna, zato morate spodbujati njeno nagonsko željo po lovu. Nikar ne skrbite – to ne pomeni nujno uplenjenih miši in ptičev, čisto navadna mačja igrača bo dovolj. Igrače v obliki ribiške palice so odličen način, da se igrate skupaj z mačko, medtem ko ona z igro razkaže svoje plenilske sposobnosti. Sem ter tja ji morate pustiti zmago, da se bo lahko malo našopirila od ponosa!

Če vaša mačka svoje lovske sposobnosti lahko razkaže v stanovanju, boste zmanjšali verjetnost, da vam bo domov prinašala svoj ulov od zunaj. Vendar če kljub temu na pragu najdete ptiča ali miš, ne pozabite, da mačka le zaključuje svoj lovski pohod na mestu, kjer se počuti najbolj varno. Ni poredna in ne gre za darilo – samo izraža, da je povsod lepo, a doma najlepše!

Smrček za sporazumevanje

Kot njene sorodnice velike mačke v divjini vaša mačka komunicira s pomočjo vonjav, ki jih kot sporočila pušča z drgnjenjem, škropljenjem urina in praskanjem. Kadar se torej vaša mačka drgne ob stene, pohištvo ali vrata, v bistvu označuje svoje ozemlje. Ko se drgne ob vaše noge, vam laska, saj vam sporoča, da pripadate njej!

Praskanje pušča vizualne signale in obenem brusi kremplje. Mački doma zagotovite kotiček, v katerem bo smela praskati oziroma jo boste k takemu početju celo spodbujali. Da vam pri tem ne bi uničevala pohištva, ji namenite praskalni steber.