Glasna mačka

Tudi vaša mačka, kot večina, najbrž rada pokramlja. Je pa očitna razlika med prijetnim pogovorom in neprespano nočjo! Če vam mačka povzroča glavobol, si ne delajte preveč skrbi – veliko je načinov, kako tovrstno vedenje preprečiti.

Pokažite ji vrata

Včasih je nemogoče zmagati. Sprva mačka mijavka, ker hoče ven. Nato želi spet nazaj noter. To je pač njen neodvisni duh. Še sreča, da obstaja preprosta rešitev – svoja vhodna vrata opremite z mačjo loputo. Vaša mačka se je bo hitro navadila, potem pa se lahko sprehaja, kolikor se ji zaljubi.

Vzpostavite urnik hranjenja

Mogoče je vaša mačka glasna, ker postaja lačna. Če menite, da zajec tiči v tem grmu, se držite smernic, ki so navedene na naših embalažah, ali pa ji dajte na voljo nekaj suhe hrane s katero si lahko postreže ves dan. Na dolgi rok pa bo verjetno najboljša rešitev, če mački ponudite hrano ob istih časih vsak dan. Ko se bo navadila urnika, bo razumela, da vas ni treba stalno opominjati.

Namenite ji več nežnosti

Pogosto mijavkanje je lahko klicanje po pozornosti, zato mačko redno pobožajte. Naj vam sedi v naročju, medtem ko gledate televizijo, vendar si vzemite tudi dovolj časa za igro.

Potegnite črto

Ko bo dobila, kar je hotela, bo vaša mačka najverjetneje prenehala brbljati. Če pa se hrup nadaljuje še po tem, ko ste se že odzvali na njene potrebe, je najbolje, da jo ignorirate, najsi bo še tako težko. Če boste popustili, jo boste naučili le, da bo s čim več mijavkanja, dobila toliko več pozornosti!

Nagrajevanje dobrega vedenja

Kot vsem mačkam, so tudi vaši všeč nagrade, zato jo vedno pohvalite, ko ne dela hrupa. Strpno počakajte, da preneha z ropotanjem, nato pa ji povejte, kako pridna je. Lahko jo tudi nagradite s priboljškom, božanjem ali igro.

Pomagajte ji, da se sprosti

Če vaša mačka stalno tuli, je ali zdolgočasena ali pod stresom. Igrače delajo čudeže, predvsem če gre za take igrače, ki urijo njen um. To gre zelo dobro s preprostimi igrami z zaprto žogo, ki stimulira vašo mačko in ji pomaga razviti telesno vzdržljivost.

Morda se slabo počuti

Ponavadi je mijavkanje pritegovanje pozornosti, vendar pa se lahko vaša mačka v nekaterih primerih enostavno počuti slabo ali pa jo kaj boli. Opazujte kaj počne, medtem ko se oglaša. Morda boste opazili kakšne namige, ki bi lahko obelodanili problem. Denimo, če mijavka med hranjenjem, jo morda bolijo zobje ali pa ima težave s požiranjem. Če mijavka, medtem ko je na stranišču, morda trpi za zaprtjem ali ima težave z lulanjem. Če vas situacija skrbi, jo peljite k veterinarju.