Družabno vedenje

Neodvisni duh je tista res posebna stvar pri vaši mački. Vendar ali so morda mačke bolj družabne, kot se nam zdi?

Nega

Ne glede na vso neodvisnost bodo mačke včasih ustvarile medsebojni odnos. Medsebojno negovanje je očitno del le-tega. Če boste opazili, da vaša mačka neguje sosedovo mačko, ne pozabite, da ne gre le za čistočo. Sprijateljujeta se – morda pa gre celo za pobot po pretepu.

Drgnjenje

Prav tako kot medsebojna nega, je značilno vedenje mačk medsebojno drgnjenje čel, lic, bokov in včasih repov. Drgnjenje je odličen način mešanja vonjav in odzivanja na dotike – nekateri strokovnjaki pa so tudi mnenja, da je povezano z mačjo hierarhijo. Poleg tega, da zadovolji naravne nagone, bo drgnjenje pomirilo tudi vas, saj se boste lahko na lastne oči prepričali, da se vaša mačka dobro razume s svojimi sosedami!

Agresivno vedenje

Mačka je sicer zelo dobrovoljne narave, lahko pa se zgodi, da se bo obnašala agresivno. Njeno teritorialno vedenje lahko vodi do tega, da vam bo poskušala preprečiti dostop do določenega predela hiše – morda lahko poskusi tudi z napadom.

Zapomnite si, da gre le za naravno vedenje. Morda se je v njej nabralo preveč energije, ker stalno tiči v stanovanju. Morda je skozi okno ugledala ptico in obupala, ker je ne more loviti. Morda pa ste samo prišli mimo, medtem ko je ona zalezovala plen, zaradi vaše prisotnosti pa je nemudoma preklopila v "lovski način".

Napetosti, ki so povezane z agresivnim vedenjem, se zlahka odpravi. Poskusite mački ponuditi igrače ali predmete, na katere se lahko povzpne. Z njo se lahko poigrate tudi kakšno lovsko igro – predvsem ji bodo všeč igrače, privezane na vrvico!