Vse o mačji meti

Mačja meta je ena tistih stvari, ki mačke popolnoma obnorijo. Vašo mačko spodbuja k igri, vadbi in splošnemu dobremu počutju. Zakaj pa mačja meta sploh privlači mačke? Kako jo lahko uporabimo sebi v prid?

Kaj je mačja meta?

Mačja meta je trajna zel iz družine ustnatic. Ljudje so koristili zdravilne učinke mačje mete za mnogo različnih obolenj že v času starodavnih Rimljanov. V bolj sodobnih časih pa so jo uporabljali kot zeliščni čaj za pomoč pri prebavi. Mačke pa – ne morejo se je naveličati!

Se vse mačke odzovejo na mačjo meto?

Ne, niso vse mačke dovzetne za mačjo meto. Vseeno pa večina mačk prav ponori od razburjenja, če je v bližini. Tudi velike, divje sorodnice vašega mačjega prijateljčka so znane po tem, da se ji ne uprejo.

Kako dolgo učinkuje mačja meta?

Razburjenje, ki ga povzroči mačja meta, bo trajalo le nekaj minut. Nato se bo mačka navadila kemikalije, ki sproži to vedenje. Trajalo bo približno eno uro, da učinek pojenja, potem pa bo ponovno obnorela ob meti!

Je mačja meta varna?

Mačja meta ne povzroča zasvojenosti. Tudi če vaša mačka grizlja posušene liste mačje mete, ni vzroka za skrb, saj ji to početje ne bo škodovalo. Na trgu so celo igrače, priboljški in odejice, ki so prežete z mačjo meto ali imajo okus po njej.

Je mačja meta koristna?

Mačjo meto lahko uporabite kot odličen pripomoček za vajo – mačka ne bo niti opazila, da telovadi. Poskusite popršiti tekočo mačjo meto na praskalni steber. Tako boste še dodatno spodbudili mačko, da praska in grizlja praskalni steber namesto vašega lepega naslanjača! Ne le da mačko s tem odvračate od slabega in neželenega vedenja, istočasno je tudi takojšnja nagrada za dobro vedenje.

Lahko sami gojimo mačjo meto?

Seveda! Mačja meta je zelo poceni in se jo zlahka goji – v vsakem dobro opremljenem vrtnem centru lahko kupite zavojček semen mačje mete. Mačja meta je trajna zel, kar pomeni, da boste vsako leto želi, če zima le ni bila premrzla.

Najboljši čas za sejanje mačje mete je zunaj zgodaj spomladi, najbolje na mestu, ki je dobro izpostavljeno soncu. Mačja meta lahko zraste precej visoko, zato med posameznimi rastlinami pustite okoli 25 centimetrov prostora. Prvi kalčki se pojavijo po okoli dveh tednih. Rastline naj rastejo dokler se ne pojavijo prvi znaki cvetenja. To je znak, da je prišel čas žetve!

Žetev mačje mete

Ko rastline pokažejo prve znake cvetenja, je čas za žetev. Odrežite jih približno 20 centimetrov od tal, nato pa od stebel odstranite listje. Stebla odvrzite, listje pa razprostrite na pladenj in sušite – lahko jih položite v plast, ki je visoka od sedem do deset centimetrov.

Postavite pladenj na dobro prezračeno mesto in poskrbite, da mačka ne more do njega! Po približno dveh tednih postane listje krhko, drobljivo ... vašo mačko bo sedaj spravilo v pravo ekstazo!