Hranilne snovi, ki jih vaša mačka potrebuje

V divjini velike mačke vse hranilne snovi pridobijo iz svojega ulova. Medtem ko vaša mačka sicer deli naravne nagone svojih velikih sorodnic in svoj ulov požre, pa vseeno potrebuje vašo pomoč za uravnoteženo, zdravo prehrano. Zato je priporočljivo, da se poučite o njenih potrebah.

Vitamini za rast

Vaša mačka potrebuje vitamine za vse mogoče telesne funkcije. Pomagajo njenemu vidu, rasti kosti in presnovi – skoraj vsak del njenega telesa potrebuje iz tega ali onega razloga vitamine. Vsak vitamin ima posebno vlogo. Če si, na primer, vaša mlada mucka poškoduje tačko, ji bo ena vrsta vitamina pomagala pri zaustavitvi krvavenja, druga pa pri celjenju kože.

Mačja hrana, ki vsebuje jetrca, ledvičke, kvas in žitarice je odličen vir vitaminov. Vse potrebne vitamine v ravno pravšnjih količinah najdete v mačji hrani Whiskas® 1+.

Minerali za kosti

Dobra oskrba z minerali bo vaši mački zagotovila močne ter trdne zobe in kosti. Poskrbela bo tudi za dobro delujočo presnovo. Pazite le na to, da ne bo pretiravala – prevelik odmerek mineralov je težko absorbirati.

Glavni minerali, ki jih bo vaša mačka potrebovala, so kalcij, fosfor, kalij, natrijev klorid in magnezij. Potrebuje tudi elemente v sledeh, med temi železo, baker, mangan, cink in selen.

Mačja hrana, ki vsebuje ribe, meso, jetrca in kosmiče je dober vir mineralov. Če svoji mački ponujate uravnoteženo, pripravljeno hrano, kot denimo Whiskas®, bo dobila vse potrebne minerale v ravno pravšnjih količinah – potrebe po dopolnilih ne bo.

Esencialne maščobne kisline za zdravje

Vaša mačka za vzdrževanje zdrave kože, kožuha, reproduktivnega sistema in metabolizma potrebuje esencialne maščobne kisline. Ne le da so pomemben vir energije, maščobe in esencialne maščobne kisline poskrbijo tudi za odličen okus. Po telesu raznašajo tudi vitamine A, D, E in K.

Mačja hrana, ki vsebuje živalske maščobe in rastlinska olja, je dober vir maščob in esencialnih maščobnih kislin.

Ogljikovi hidrati in vlaknine za prebavo

Vaša mačka ogljikove hidrate, ki jih zaužije, uporablja kot vir energije ali vir prehranskih vlaknin. Vlaknine pomagajo pri prebavi in pravilni konsistenci blata. Mačja hrana, ki vsebuje žitarice, kot so riž, koruza in pšenica, je dober vir ogljikovih hidratov.

Beljakovine za moč

Vaša mačka potrebuje beljakovine za zdravo rast in mišični tonus. Beljakovine najdemo v večini živih tkiv, kot laseh, koži, nohtih in mišicah. Nudijo esencialne aminokisline, ki jih mačka potrebuje, da ohrani kondicijo in zdravje. V telesu vaše mačke je na tisoče beljakovin in vsaka od njih opravlja drugo nalogo.

Veliko beljakovin boste našli v mačji hrani z mesom, jajci, ribo, žitaricami in kvasom.

Najbolj preprost način, da svoji mački zagotovite pravilno prehrano, so obroki Whiskas®. Na tak način bo vaša mačka deležna uravnotežene prehrane z vsemi hranilnimi snovmi, ki jih potrebuje za zdravo in zadovoljno življenje!