Mačkam prijazen dom

Kot njene velike sorodnice v divjini bo tudi vaša mačka mnogo časa preživela z raziskovanjem in varovanjem svojega ozemlja – ali z drugimi besedami: vašega doma! Tu boste našli več dobrih načinov, da svoji mački omogočite izživljanje njenih naravnih nagonov, tako da bo vaš dom čim bolj mačkam prijazen.

Prost izhod

Z namestitvijo mačje lopute na vhodna vrata svoji samostojni mački omogočite, da ima prost izhod, kadar se ji zahoče. Idealne so prozorne lopute. Priporočljivo je, da pred vrata postavite težak, pleten predpražnik. To je poceni in enostaven način, da se lotite njenih blatnih tačk – istočasno pa si bo z njem brusila še svoje kremplje!

Preproge

Preudariti velja, kakšne preproge imate v stanovanju. Najbolj primerne so preproge s striženimi zankami, saj jih mačka ne more tako dobro potegniti kot preproge z zaprtimi zankami, pa tudi dlake se jih manj oprimejo. Splošno pravilo je, da so dobre preproge s čim večjo vsebnostjo volne.

Brzdanje krempljev

Praskanje je le eno od mnogih naravnih nagibov vaše mačke. Kremplje nabrusi za lov in pomaga pri puščanju vonjalnih in vizualnih signalov za označevanje teritorija. Da vaša mačka ne bi praskala po vašem pohištvu, preprogah ali zavesah – pa se bo vseeno zabavala – ji dajte na voljo praskalni steber.

Prigode z dlakami

Vaša mačka bo vse življenje puščala dlako. Včasih to dejstvo lahko izkoristite – če, denimo, želite mačko spodbuditi k uporabljanju nove posteljice ali odejice, jo pokrtačite in dlako položite na nepoznan predmet.

Pod posteljo

V divjini ima večina velikih mačk svoja lastna skrivališča. Uporabljajo jih kot zasebna zatočišča za počivanje ter okrevanje po bolezni ali celjenje poškodb. Vaš mačji prijateljček ni prav nič drugačen – in ni ga boljšega skrivališča kot prostor pod vašo posteljo! Imejte doma vsaj eno tradicionalno posteljo s praznim prostorom – za razliko od kakšnih divanov z zapolnjenim podnožjem – ki bo mački služil kot skrivališče.

Balkoni

Če imate balkon, ga morate prirediti, da bo mačkam prijazen. Okoli ograje morate namestiti varnostno mrežo. Tako boste v razgledu z balkona lahko uživali vi in vaša mačka.