Nasveti za hranjenje

V divjini velike mačke točno vedo, kaj morajo jesti. S pravilno prehrano ob pravem času boste podpirali mesojedo naravo samotarskega lovca, ki tli v vaši mladi mucki.

Posebna hrana za mlade mucke

V prvih štirih do petih tednih življenja bo vaša mlada mucka dobila vse potrebne snovi od svoje mame. Ponavadi se mlade mucke prične odstavljati okoli sedmega tedna, vendar pa se jih lahko privadi na trdo hrano že od četrtega tedna, in sicer s posebno pripravljeno hrano za mlade mucke Whiskas® Junior

Majhen želodček, velik apetit

Vaša ljubka mucka je morda res majhna, vendar pa raste 15-krat hitreje kot človeški dojenček! Vendar pa kljub temu ne more pojesti veliko naenkrat, saj je njen želodček na začetku velik za dober noht na palcu. Zato je zelo pomembno, da mladi mucki ponujate majhne obroke v rednik presledkih – na začetku do šestkrat na dan. V prvih dneh poskušajte hrano porazdeliti po krožniku, tako da jo lahko mucka samo poliže in pride na okus.

Od muckastih do mačkastih porcij

Od približno četrtega meseca je ena enota hrane v vrečkah Whiskas® Junior primerna za en okusen obrok. Mladi mucki do šestega meseca ponudite tri do štiri obroke na dan. Nato bi morali zadostovati dva do štirje obroki na dan. Pri starosti med desetim in dvanajstim mesecem bo pripravljena na hrano za odrasle, ki jo lahko ponudite dvakrat na dan.

Previdni jedci

V divjini so velike mačke previdni jedci, ki se izogibajo vsemu, kar ni "čisto pravo". Vaša mlada mucka deli le-te instinkte in ji bodo zato ljubši sveži obroki sobne temperature v čisti posodici.

Menjavanje hrane

Nove vrste hrane uvajajte počasi in v majhnih količinah, saj lahko nenadne spremembe slabo vplivajo na muckin občutljiv želodček.

Ni na meniju

Ko se mlade mucke odstavi, izgubijo sposobnost presnavljanja mleka – tako da nikakor ne ponujajte kravjega mleka! Mnogo človeških jedi je mačkam škodljivih – čebula lahko povzroča slabost. Naj vas nikar ne zamika, da jim ponudite ostanke z mize ali priboljške za ljudi. Če jo hranite ob pravilnem času in s pravilno hrano, bo dobila prav vse potrebne hranilne snovi.

Voda

Vaša mlada mucka ima neverjetno občutljiva nosek in jeziček, ki bosta zlahka zaznala nepoznane kemične vonje. Zato se lahko zgodi, da bo raje pila iz luž (ali celo straniščne školjke!) kot iz posodice za vodo. Mlado mucko lahko vzpodbudite k pitju, tako da ji posodico za vodo postavite čim dlje stran od njenega stranišča. Če pa se njene čudne navade pitja nadaljujejo, se ne sekirajte preveč – to je popolnoma normalno!

Stranišče

V divjini so velike mačke zelo pozorne na čistočo. Zato nimajo nikoli na istem mestu jedilnice in stranišča. Vaša mala mucka ni prav nič drugačna, zato ji zagotovite dovolj prostora med straniščem in mestom, kjer je in pije. Več o tem si lahko preberete v članku Privajanje na stranišče.

Dolgo in zdravo življenje

Svetleč kožuh, jasne oči in mehak tonus mišic: vse to so jasni znaki, da je vaša mala mucka s prehranskega vidika zdrava. Kmalu se ji bo poznalo na prvi pogled, če jo boste hranili s pravilno vrsto hrane za vsako življenjsko obdobje.