Bolhe in črvi/gliste

Bolhe – znaki in zdravljenje

Bolhe boste enostavno opazili. In kar je celo bolje: zelo preprosto se jih lahko znebite. So rjavočrne barve in opazili jih boste, ko se bodo sprehajale po kožuhu vaše mucke. Pod kožuhom boste morda našli tudi črne pikice bolšjih izločkov, lahko pa se bo vaša mucka veliko več praskala ali se grizla.

Za nasvet lahko vprašate veterinarja ali v trgovini za domače živali kupite izdelek proti bolham, prej se le prepričajte, da je izdelek primeren za mlade mucke. Kupite dovolj, da boste izdelek lahko uporabili po celotnem stanovanju. Bolhe namreč ne bodo ostale le na vaši mucki! Predstavljajte si, da gre za temeljito pomladansko čiščenje – posesajte preproge in vse kotičke dobro očistite.

Zajedalci v prebavilih – znaki in zdravljenje

Paziti je treba predvsem na dve vrsti notranjih zajedalcev. Gliste lahko povzročijo, da bo vaša mucka imela nekoliko odebeljen trebušček, v nekaterih primerih pa lahko povzročijo tudi bruhanje. Trakulje pa izgledajo kot majhna zrnca riža v muckinem stranišču ali okoli njene zadnjice.

Če ste opazili karkoli od tega, nikar ne skrbite. Zdravljenje notranjih zajedalcev je enostavno, pa tudi preprečite jih lahko na preprost način. Odmerke proti zajedalcem lahko uporabljate vsak drugi teden, ko je mucka stara med pet in dvanajst tednov, nato pa na vsake tri do šest mesecev. Za nasvete lahko povprašate veterinarja.