Prehrana mladega mucka

Tako kot njene sorodnice velike mačke je vaša mucka po naravi pravi mesojedec. Njeni zobki, jeziček in prebavila so posebej prilagojeni in ustvarjeni za zauživanje mesa. Zato je treba prehrano naravnati ravno pravilno, da zadovoljite njene naravne prehranske potrebe.

Zaradi teh kompleksnih potreb, morate svojo mlado mucko hraniti s posebno dieto.

Ker je mesojedec, potrebuje vaša mlada mucka veliko beljakovin in kompleksno ravnotežje hranilnih snovi. In ker tako hitro raste, potrebuje različne ravni hranilnih snovi kot odrasla mačka – vključno s pravilnim razmerjem kalcija in fosforja.

Nasveti za hranjenje

V divjini velike mačke točno vedo, kaj morajo jesti. S pravilno prehrano ob pravem času boste podpirali mesojedo naravo samotarskega lovca, ki tli v vaši mladi mucki.

Vaša ljubka mucka je morda res majhna, vendar pa raste 15-krat hitreje kot človeški dojenček!

V prvih štirih do petih tednih življenja bo vaša mlada mucka dobila vse potrebne snovi od svoje mame." Ponavadi se mlade mucke prične odstavljati okoli sedmega tedna, vendar pa se jih lahko privadi na trdo hrano že od četrtega tedna, in sicer s posebno pripravljeno hrano za mlade mucke Whiskas® Junior v vrečkah

Pitna voda

V divjini velike mačke načeloma živijo v gozdovih ali v savanah in stepah. V vseh teh naravnih okoljih je včasih težko priti do pitne vode. Zato so se telesa velikih mačk razvila tako, da večino potrebne vode pridobijo iz svojega plena.

Ne delajte si skrbi, če se vam pitne navade vaše male mucke dozdevajo nenavadne.

Vaša mala mucka ni kaj dosti drugačna. Vendar pa mora kljub temu piti, tako da je bistvenega pomena, da ji vedno nudite dovolj sveže vode.

Navajanje na mačjo hrano za odrasle

Ko se bo vaš mali mačji prijateljček približeval prvemu rojstnemu dnevu, bo pripravljen na prehranjevanje z uravnoteženo hrano za odrasle mačke, ki bo zadostovala njegovim potrebam.

Vaša mlada mucka bo pripravljena na hrano za odrasle mačke v starosti približno dvanajstih mesecev.

Vaša mlada mucka je zelo občutljiva na spremembe okusov in temperature, kakor tudi na spremembe v prehranjevanju, zato jo čim bolj obzirno privadite na novo hrano.

Kako preverite zdravstveno stanje mlade mucke

V naravi velike mačke z negovanjem vzdržujejo družbene odnose. Na podoben način lahko vi s svojo mlado mucko vzpostavite poglobljen odnos, če redno preverite njeno zdravstveno stanje.

Med pregledom bodite čim bolj nežni in ji nežno prigovarjajte.

To najbolje naredite tako, da pričnete že v zelo zgodnjem obdobju – na tak način bo vaša mala mucka že kmalu prepričana, da gre le za še eno naravno rutino.

Obisk veterinarja

V trenutku, ko boste mlado mucko pripeljali domov, se bo zanašala na vas, da zanjo lepo poskrbite. Zato jo čimprej registrirajte pri lokalnem veterinarju. Priporočljivo je, da vso njeno zdravstveno dokumentacijo, vključno s telefonsko številko veterinarja, hranite na enem, hitro dostopnem mestu. Morda bi bilo pametno razmisliti o zavarovanju za domače živali.

Med pregledom jo božajte in ji prigovarjajte, da se bo počutila bolj varno.

Pot

Vaša mala mucka bo morda nekoliko sumničava do transportne kletke. Poskusite jo nanjo navaditi. Lahko jo recimo nekaj dni pred uporabo postavite na vidno in dostopno mesto. Notri položite neki predmet, ki se je navzel vonja po vaši mucki, denimo igračo ali odejico, tako da se bo lahko mucka prepričala, da je vse v redu. 

Cepljenje

Ker boste odgovoren lastnik, si boste tudi želeli, da je vaša ljuba mucka zadovoljna in zdrava. Cepljenja so posebej pomembna, saj jo bodo zaščitila pred boleznimi. Ko bo mucka enkrat opravila z vsemi cepljenji, boste lahko prepričani, da ste ji zagotovili najboljšo zaščito.

Čeprav je bila vaša mala mucka imunizirana, bo še vedno morala na redne letne obnovitvene odmerke.

Kdaj na cepljenje

Vaša mala mucka bo najverjetneje prvič cepljena okoli devetega tedna, nato pa v starosti dvanajstih tednov. Cepiva so različna, zato je najbolje, da se pri veterinarju pozanimate o točnem urniku cepljenja.

Zdravi zobki

Vaša mlada mucka je po naravi mesojedec. Zato so njeni zobki bolje oblikovani za rezanje in trganje mesa kot mletje ali žvečenje. Prav tako kot njene velike mačje sorodnice, vaša mala mačja prijateljica za hranjenje in čiščenje potrebuje zdrave zobke.

Svojo mucko že zgodaj navadite na preglede ust.

Redni pregledi

Zobki vaše male mucke morajo biti čisti in brez oblog. Njene dlesni naj bodo zdrave rožnate barve. Če opazite rdečkaste odtenke okoli muckinih zob ali dlesni, se pogovorite z veterinarjem, včasih lahko namreč koščki hrane in bakterije povzročijo plak.

Prehlad

Enkrat v prvih devetih mesecih njenega življenja boste morda opazili, da se vaša mlada mucka ne počuti ali ne izgleda najbolje. Morda je staknila mačji prehlad.

Večina znakov prehlada je blagih. Z malo pazljive domače nege bi morali pojenjati.

Dobra novica je, da večino mačjih prehladov povzročata le dva virusa. Vse dokler boste redno hodili na cepljenja, bo vaša mucka zaščitena pred obema.

Bolhe in črvi/gliste

Bolhe – znaki in zdravljenje Bolhe boste enostavno opazili. In kar je celo bolje: zelo preprosto se jih lahko znebite. So rjavočrne barve in opazili jih boste, ko se bodo sprehajale po kožuhu vaše mucke.

Za nasvete lahko povprašate veterinarja.

Zajedalci v prebavilih – znaki in zdravljenje

Paziti je treba predvsem na dve vrsti notranjih zajedalcev. Gliste lahko povzročijo, da bo vaša mucka imela nekoliko odebeljen trebušček, v nekaterih primerih pa lahko povzročijo tudi bruhanje. Trakulje pa izgledajo kot majhna zrnca riža v muckinem stranišču ali okoli njene zadnjice. 

Trebušne težavice

Tako kot vaš prebavni sistem tudi muckin pretvarja zaužito hrano v energijo. Če ne deluje dobro, lahko to vpliva na trebušček in vodi do driske ali zaprtja.

Nič ni hudega, če opazita, da vaša mala mucka sem ter tja bruha.

Če vaša mala mucka kaže kateregakoli od teh znakov, je priporočljiv pregled pri veterinarju.

Sterilizacija/kastracija

Prav tako kot njene velike mačje sorodnice bo vaša mala mucka začutila naravni nagon, da z lulanjem označi svoj teritorij. Mačja samica bo v času gonitve najverjetneje glasna in nemirna, valjala in zvijala se bo po tleh. Sterilizacija bo pomagala pri preprečevanju takega vedenja. Imela bo tudi dolgoročne zdravstvene prednosti.

Zaradi sterilizacije oziroma kastracije bo vaša mala mucka še bolj zdrava.

Kdaj opravimo sterilizacijo/kastracijo

Najboljši čas za sterilizacijo/kastracijo – sterilizira se samice, kastrira pa samce – je približno v starosti 6 mesecev. V tej starosti namreč vaša ljubka mala kepica puha postane spolno zrela. Pogovorite se z veterinarjem o vseh vidikih sterilizacije/kastracije.