Privajanje na stranišče

Tako kot njene sorodnice velike mačke gre vaša mala mucka rada na stranišče v samoti. Zato je pomembno, da ji stranišče postavite v miren in odročen kotiček, kjer ga bo zlahka dosegla in uporabljala, ne da bi jo pri tem kdo opazoval.

Opaziti morate pravočasno

Mlado mucko boste morali naučiti uporabe stranišča. To gre zelo enostavno: takoj ko vidite, da mora na stranišče, jo dvignite in prestavite vanj. Lahko ji pomagate tudi tako, da jo postavite v stranišče zgodaj zjutraj, tik pred spanjem in po vsakem obroku. To počnite vse dokler mala mucka ne bo poiskala stranišča sama od sebe. Nato pa jo pustite potrebo opravljati samo. Uporabite pesek za mačke, ki preprečuje nastajanje vonja in ne tvori grudic, kot denimo Catsan®.

Ohranjanje čistoče

V divjini so velike mačke zelo pozorne na čistočo in zdravje. Vedno jedo in pijejo na mestu, ki je daleč stran od stranišča. Vaša mala mucka je popolnoma enaka, zato morate stranišče postaviti odmaknjeno od mesta, na katerem pije in je. Zelo je tudi pomembno, da vsak dan očistite njeno stranišče.

Nesreče se zgodijo

Ali vaši mali mucki naenkrat sem ter tja uide? Razlogov je lahko več:

• morda je umazano njeno stranišče
• morda si želi pozornosti
• morda ima občutek, da je nekaj vdrlo v njen teritorij
• morda je dosegla spolno zrelost

Če se male nesreče nadaljujejo, se pogovorite z veterinarjem, kako bi mali mucki preprečili tako vedenje.

Kako počistiti

Splaknite prizadeto površino s čisto vodo, nato pa uporabite 10-odstotno raztopino ekološkega pralnega praška, da se iznebite vonja. Najbolje, da ne uporabite nič drugega, saj je mnogo čistil po vonju podobnih mačjemu urinu. Če bi uporabili takšna čistila, bi lahko v svoji mali prijateljici spodbudili več neželenega vedenja, ne manj!

Nagrajevanje uspehov

Ko vaša mala mucka uspešno uporabi stranišče, jo nujno izčrpno pohvalite, morda ji lahko ponudite tudi kakšen priboljšek. Na tak način bo kmalu vzpostavila povezavo med dobrimi občutki in straniščem. Pokazati morate le nekaj malega potrpežljivosti – in mnogo vzpodbude – in mucka se bo hitro navadila uporabljanja stranišča.