Vaša mala mucka je neodvisnega duha

V divjini se velike mačke zanašajo le nase. Enako velja za vašo mlado mucko. Njen naravni instinkt ji veleva, da deluje samostojno in da ne upošteva, kar drugi od nje hočejo ali zahtevajo.

Opazujte svojo malo mucko, da ugotovite, kaj jo motivira.

Njeno dojemanje družbene strukture in sodelovanja se od vašega zelo razlikuje. Če želite, da se vaša mala mucka uči, morate razumeti njeno motivacijo.

Lovski nagon

Tako kot njene sorodnice velike mačke je vaša mucka po naravi lovec. Njen lovski nagon je tako močan, da bo lovila, tudi ko ne bo lačna.

Ko je vaša mala mucka še majhna, so ugrizi le igriva živahnost.

Temu pa je tako, ker v divjini njene sorodnice velike mačke nikoli ne vedo, kdaj bo na jedilniku naslednji obrok. In tako kot one je tudi vaša mala mucka vedno v pripravljenosti, čakajoč naslednji plen.

Prinašanje plena

Kot vse velike mačke, ki živijo v divjini, je tudi vaša ljubka mala mucka mogočen lovec.

Vaša mucka domov prinese svoj plen, da bi zaključila lov.

Lov je velik del njenega naravnega vedenja, zato je zelo verjetno, da vam bo vaš mačji prijateljček domov prinašal svoj ulov.

Čim bolj uspešen čas za igro

Vaša ljubka mala mucka je vedno pripravljena na lov. Če bo zaznala pravilno kombinacijo premikov in zvokov, se bo le stežka uprla napadu.

Igranje je nujna vsakodnevna dejavnost, predvsem če gre za notranjo mačko.

Zato je zelo pomembno, da ima priložnost svoj naravni nagon tudi izživeti, da ne bo sicer napadala vas, vaših oblačil ali pohištva!

Zabavno hranjenje

Vaša mala mucka se zelo rada zabava tudi med obrokom. Če boste njene obroke malo poživili, boste spodbujali naravne plenilske nagone in krepili odnos med vama.

Ne glede na to bodo tovrstne aktivnosti poskrbele, da bo vaša mucka ostala zdrava in aktivna.

Zabavni obroki

• napolnite plastenko z nekaj suhe hrane Whiskas® Junior, zamašek odstranite ali v plastenko izrežite majhno luknjo, tako da bodo koščki hrani padali ven, ko se bo mucka igrala s plastenko
• položite nekaj suhe hrane v papirnato vrečko in rahlo zaprite odprti konec
• položite nekaj suhe hrane v žogo za hranjenje

Privajanje na stranišče

Tako kot njene sorodnice velike mačke gre vaša mala mucka rada na stranišče v samoti. Zato je pomembno, da ji stranišče postavite v miren in odročen kotiček, kjer ga bo zlahka dosegla in uporabljala, ne da bi jo pri tem kdo opazoval.

Stranišče mora biti nujno odmaknjeno od mesta, na katerem pije in je.

Opaziti morate pravočasno

Mlado mucko boste morali naučiti uporabe stranišča. To gre zelo enostavno: takoj ko vidite, da mora na stranišče, jo dvignite in prestavite vanj. Lahko ji pomagate tudi tako, da jo postavite v stranišče zgodaj zjutraj, tik pred spanjem in po vsakem obroku.

Uporabljanje mačje lopute

Vaša mlada mucka ima naraven nagon, ki ji narekuje, da mora varovati sebe in svoj teritorij. Na začetku se torej lahko zgodi, da bo mačjo loputo dojemala kot luknjo, vrzel v svojem domačem "obrambnem zidu". Od vas bo odvisno, ali ji boste pomagali in jo spodbudili k uporabi.

Osnovna mačja loputa je cenovno ugodna. Enostavno je tudi nameščanje.

Navajanje mačke na mačjo loputo

• loputo morate namestiti na pravi višini, ki bo vaši mucki omogočala prehod – ponavadi je to okoli šest centimetrov nad tlemi
• na začetku malenkost odprite loputo in poskusite malo mucko spraviti skoznjo, tako da jo vabite s hrano in priboljški

Uporabljanje transportne kletke

Transportno kletko boste za svojo mucko rabili le, če bo treba nekam oditi, denimo k veterinarju ali v mačji hotel. Vseeno pa je priporočljivo, da jo vedno hranite na dostopnem mestu, tako da se je bo mucka privadila in jo dojemala kot popolnoma normalen del sveta okoli nje.

V kletko položite nekaj, kar ima vonj po mali mucki, odejico ali igračo recimo.

Izbira pravšnje transportne kletke

Bistvena vprašanja, o katerih morate razmisliti pred nakupom, so:

• Kako težavno je čiščenje?
• Kako težavno bo vanjo spraviti malo mucko?
• Kako varno se bo mucka počutila v transportni kletki?

Blaženje agresivnosti

V divjini divje mačke na grožnje odgovorijo z agresivnim vedenjem. Vaša mala mucka ni nič drugačna. Vendar pa boste morda ugotovili, da je vaša mala mucka agresivna, tudi če ni nobene očitne grožnje, na primer med igro.

Zapomnite si, da je vaša mala mucka res še majhna, in da mora svet šele doumeti.

V takem primeru si nikar ne belite glave – storite lahko mnogo stvari, da vzpostavite normalno vedenje vašega mačjega prijatelja!